Αρχική Eπικαιρότητα Ξεκινούν προσεισμικοί έλεγχοι σε 35.000 δημόσια κτίρια – Προτεραιότητα σε σχολεία και...

Ξεκινούν προσεισμικοί έλεγχοι σε 35.000 δημόσια κτίρια – Προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία

Το γρηγορότερο δυνατό ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια, με φόντο το φονικό σεισμό στην Τουρκία που ανέδειξε τη σημαία της πρόληψης στα θέματα της αντισεισμικής προστασίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το σχέδιο για μαζικούς προσεισμικούς ελέγχους σε δημόσια κτίρια, με τη βοήθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θα ελεγχθούν 35.000 από τα συνολικά 80.000 δημόσια κτίρια. Η επιλογή των κτιρίων που θα ελεγχθούν έγινε με κριτήριο ποια από αυτά είναι σε λειτουργία και στεγάζουν υπηρεσίες που απασχολούν προσωπικό και είναι επισκέψιμες από τους πολίτες.

Η εντολή που θα δοθεί αφορά κατά προτεραιότητα σχολεία και νοσοκομεία. Οι προσεισμικοί έλεγχοι δείχνουν εάν ένα κτίριο είναι «οκ» όσον αφορά στη στατικότητά του, απέναντι στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Υπάρχει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος, ο οποίος είναι οπτικός, και ο δευτεροβάθμιος, που γίνεται όταν ένα κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο.

Tο θέμα των προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτίρια είχε ανοίξει από το μακρινό 1999 και το σεισμό της Πάρνηθας, όταν χιλιάδες κτίρια είχαν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα». Οι εντατικοί έλεγχοι που θα έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν ποτέ στο σύνολό τους. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του ομότιμου καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτη Καρύδη:

«Μετά το σεισμό της Πάρνηθας, το 1999, περίπου 85.000 κτίρια είχαν χαρακτηριστεί ως ‘κίτρινα’. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έπρεπε να επισκευαστούν και μετά να αποχαρακτηριστούν από τους αρμόδιους φορείς για να πάψουν να είναι ‘κίτρινα’. Ξέρετε ότι αποχαρακτηρίστηκε μόλις το ένα τέταρτο των κτιρίων αυτών; Τα υπόλοιπα λοιπόν τι απέγιναν; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Μήπως έκλεισαν τις ρωγμές με χρώμα και τα πουλήσανε ή τα νοικιάσανε; Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα».