Αρχική Eπικαιρότητα Φυσικό αέριο: Έπεσε κάτω από τα €50 για πρώτη φορά από τον...

Φυσικό αέριο: Έπεσε κάτω από τα €50 για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021

Κάτω από το ορόσημο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησε το πρωί της Παρασκευής η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, σε επίπεδα δηλαδή που είχε να βρεθεί από το Σεπτέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου αναφοράς (TTF) ήταν στις 10:00 το πρωί τα 49,8 ευρώ ανά Mwh, ενώ έφτασε και μέχρι τα 49,65 ευρώ.

ttf-prices2

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Ευρώπη οδεύει προς το τέλος της χειμερινής περιόδου, με τα αποθέματα να φτάνουν σε πληρότητα το 66%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών (54%) για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Σε αυτό βοήθησαν οι σχετικά υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες, οι αθρόες εισαγωγές LNG και η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν πρέπει να παραβλεφθούν, επίσης, οι προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στη Γερμανία ήταν περίπου 8% χαμηλότερη στις αρχές Φεβρουαρίου από τον μέσο όρο της τετραετίας.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Ομάν, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις εξαγωγές.