Αρχική Eπικαιρότητα Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Στόχος να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες – Τα σενάρια

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Στόχος να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες – Τα σενάρια

Μία «βελτιωμένη έκδοση» του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, με την ένταξη περισσότερων οφειλετών στο πρόγραμμα, προβλέπει η τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα νέα δεδομένα αφορούν στην επέκταση του εύρους του εξωδικαστικού μηχανισμού με στόχο να καλύπτει περισσότερους πολίτες.

Ειδικότερα, ανέφερε πως θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες και με μία μόνο οφειλή, καθώς και οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών όπως ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε, μόλις, τα 300 εκ €.

Ανησυχία για τις ρυθμίσεις που «κοκκινίζουν» ξανά

Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία χτυπούν ηχηρό καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο, τις τράπεζες και τους servicers, καθώς δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ρυθμίσεων να μην τηρούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, τα πρώτα στοιχεία αποτελούν πηγή ανησυχίας, καθώς οι περιπτώσεις ρυθμίσεων που δεν έχουν τηρηθεί, δηλαδή δεν έχει πληρωθεί στην ώρα της τουλάχιστον μία δόση υπερβαίνουν το 40%.

Αντίστοιχα, ένα ποσοστό της τάξης του 20% δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στη ρύθμιση για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο να τηρήσει.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά δεν είναι τα τελικά, καθώς αφορούν ένα αναλογικά μικρό αριθμό των συνολικών ρυθμίσεων που έχουν γίνει αλλά και εκείνων που είναι έτοιμες να τεθούν σε εφαρμογή μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Έτσι, για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα αναμένεται να απαιτηθούν τουλάχιστον δύο με τρεις επιπλέον μήνες, προκειμένου να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Περιθώρια βελτίωσης

«Κλειδί» πλέον αποτελεί να βρεθεί μια φόρμουλα που θα περιορίιιισει –στο βαθμό του εφικτού- τη μη τήρησης της ρύθμισης.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα μοντέλο που θα επιβραβεύει με ακόμη καλύτερους όρους εκείνους που δείχνουν εξ’ αρχής διατεθειμένοι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, δίνοντας εφάπαξ κάποιο ποσό στην αρχική της ρύθμισης.

Και αντίστοιχα, να τιμωρεί εκείνους που αθετούν τα συμφωνηθέντα «με το καλημέρα», καθώς αποδεικνύεται ότι δεν προσήλθαν καλή τη πίστη στη διαδικασία, αλλά επέλεξαν τον Εξωδικαστικό μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο. Έτσι, όπως καταλήγουν, και οι καλοπροαίρετοι οφειλέτες θα επιβραβευθούν αλλά και θα περιοριστούν τα φαινόμενα των στρατηγικών κακοπληρωτών που κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν ολόκληρη τη διαδικασία.