Αρχική Eπικαιρότητα Τουρκία: Χιλιάδες νεκροί, τραγικές οι συνθήκες για τους άστεγους- Φορτηγά μεταφέρουν φέρετρα

Τουρκία: Χιλιάδες νεκροί, τραγικές οι συνθήκες για τους άστεγους- Φορτηγά μεταφέρουν φέρετρα

Ξεπέρασαν τους 24.000 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς, ενώ πολλά εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι, εκτεθειμένοι στο κρύο και με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Tα συνεργεία συνεχίζουν για 6η μέρα να επιχειρούν για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια. Διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν δύο γυναίκες ζωντανές από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες. Νωρίτερα είχαν διασωθεί ακόμα 3 άνθρωποι.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κώστας Καντούρης, καθοδόν προς την Αντιόχεια, έκανε λόγο για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καταυλισμούς να μείνουν, βρίσκονται έξω από τις οικοδομές τους, οι οποίες είναι υπό κατάρρευση και στις οποίες έχουν προκληθεί πολλές ζημιές. Όπως είπε δεν μπορούν να μπουν μέσα, ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο και διανυκτερεύουν εκεί.

Οι περισσότεροι αναζητούν τους συγγενείς τους, περιμένουν τις έρευνες των σωστικών συνεργείων, οι οποίες συνεχίζονται ακριβώς γιατί συμβαίνουν αυτά τα μικρά θαύματα. Μόλις χθες, 122 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό, ανασύρθηκε ζωντανή τραυματισμένη μία 70χρονη από συντρίμμια οικοδομής στο Χατάι.

Στα Άδανα συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων υπό το βλέμμα των συγγενών των αγνοουμένων, οι οποίοι με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους παρακολουθούν, ελπίζωντας σε ένα θαύμα. Τα νεκροταφεία δεν επαρκούν για να θάψουν τους νεκρούς τους. Για τους ζωντανούς έχουν στηθεί καταυλισμοί. Στο αεροδρόμιο φτάνει συνεχώς η διεθνής βοήθεια.

«Αυτό που εμείς βλέπουμε στο οδοιπορικό μας είναι να καταφθάνουν σε περιοχές που έχουν πολλά θύματα φέρετρα με φορτηγά. Πάρα πολλές φορές έχουμε αντικρίσει με το συνεργείο της ΕΡΤ αυτή την εικόνα να μεταφέρονται φέρετρα και να ανοίγονται ομαδικοί τάφοι, καθώς είναι χιλιάδες τα θύματα, είναι χιλιάδες νεκροί και δεν μπορούν να θαφτούν στα νεκροταφεία των περιοχών τους, δεν μπορούν να θαφτούν εκεί κοντά καθώς οι αρχές έχουν δώσει τη σύσταση να απομακρύνονται οι κάτοικοι και προκύπτει και ένα μεγάλο υγειονομικό ζήτημα πια από την ταφή τόσων χιλιάδων ανθρώπων.

Είναι τραγικές στιγμές και για τους σεισμόπληκτους που μένουν στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί. Στα Άδανα είναι εννέα οι καταυλισμοί που έχει στήσει η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας. Σκηνές, συσσίτια και ανθρωπιστική βοήθεια που καταφθάνει όχι πάντα στην ώρα της, καθώς και το οδικό δίκτυο έχει πάρα πολλά προβλήματα. Οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την τεράστια κρίση που έρχεται».

Τουρκία: Χιλιάδες νεκροί, τραγικές οι συνθήκες για τους άστεγους- Φορτηγά μεταφέρουν φέρετρα
AP Photo/Can Ozer
Τουρκία: Χιλιάδες νεκροί, τραγικές οι συνθήκες για τους άστεγους- Φορτηγά μεταφέρουν φέρετρα

www.ertnews.gr