Αρχική Eπικαιρότητα Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Ποιοι το δικαιούνται – Πώς θα κάνετε αίτηση

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Ποιοι το δικαιούνται – Πώς θα κάνετε αίτηση

Αλλαγές στους δικαιούχους των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων έφερε η προσμέτρηση του «Επιδόματος Παιδιού» στα κριτήρια του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» (ΕΕΕ).

Τι είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Πρόκειται για ένα ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε εφαρμογή των αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και παρέχει μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών και η εφαρμογή του ξεκίνησε το 2011.

Το ΚΟΤ παρέχεται για την προστασία των ατόμων χαμηλού εισοδήματος, τους γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, τους μακροχρόνια άνεργους, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Στους δικαιούχους του ΚΟΤ προστέθηκαν και οι άνεργοι για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και όσοι αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρέους.

Το ΚΟΤ χορηγείται αυστηρά για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην κύρια κατοικία του δικαιούχου, όπως αυτή δηλώνεται κατ’ έτος στη φορολογική του δήλωση και η τιμή του είναι ίδια για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος του ΚΟΤ καλύπτεται μέσω των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και επιβαρύνουν όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ απαλλάσσονται από την εν λόγω χρέωση.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.protothema.gr πατώντας εδώ