Αρχική Eπικαιρότητα Περπάτημα: Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να αδυνατίσουμε

Περπάτημα: Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να αδυνατίσουμε

Το μονοπάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους συνίσταται από διάφορους σταθμούς, υπομονή και επιμονή.

Αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα σχετικά με το πόσα ακριβώς βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος, οι ειδικοί έχουν θέσει ορισμένες προϋποθέσεις, όπως την προπόνηση 150 έως 300 λεπτών μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση εβδομαδιαίως. Αυτό κατανέμεται περίπου σε 22 με 45 λεπτά κατά μέσο όρο ημερησίως, από τον ελάχιστο έως τον μέγιστο χρόνο εκτέλεσης της άσκησης.

Για να πετύχουμε όμως τη μέγιστη απώλεια βάρους, θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, καθώς «για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βάρους, θα πρέπει πραγματικά να φτάσετε σε αυτό το υψηλότερο σημείο της άσκησης» τονίζει η δρ. Amanda Paluch, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κινησιολογίας και στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst.

Μύθοι, αλήθειες και πολύτιμες συμβουλές

Θα πρέπει να μετράμε τα βήματα καθημερινά; Εάν λάβουμε υπόψη μας μια έρευνα του Χάρβαρντ, η καταμέτρηση αυτή μέσω των φορητών συσκευών θεωρείται χρήσιμη. Σύμφωνα με την ανασκόπηση των επιστημόνων, άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και έπασχαν από χρόνιες παθήσεις, βοηθήθηκαν στην απώλεια βάρους φορώντας συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης.

Ισχύει ο κανόνας των 10 χιλιάδων βημάτων; Αν και η επίτευξη αυτού του στόχου δεν αποτελεί νεότερη πεποίθηση για τη βέλτιστη φυσική μας κατάσταση, έρευνες αναδεικνύουν ότι μάλλον αυτός ο αριθμός ευνοεί την απώλεια βάρους:

  • Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity διαπίστωσε ότι η πραγματοποίηση 10.000 βημάτων την ημέρα, με περίπου 3.500 από αυτά ως μέρος της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά, συσχετίστηκε με ενισχυμένη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τον περιορισμό θερμίδων.
  • Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι για κάθε 2.000 βήματα που κατέγραφε ένας συμμετέχων στη μελέτη, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 8% έως 11%, μέχρι τα 10.000 βήματα. Τα 9.800 βήματα την ημέρα παρουσίασαν μάλιστα το μεγαλύτερο όφελος.
  • Παρόμοια και τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, διαπίστωσε ότι το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Ξεκινήστε από τα χαμηλά: Ακόμα και μια μέτρια απώλεια βάρους θα πρέπει να σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε. Χάνοντας μόλις 5% έως 10% του συνολικού σας βάρους, βελτιώνετε την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τις τιμές της χοληστερόλη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Αυξήστε το ρυθμό: Η ένταση του βηματισμού μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αδυνάτισμα. Επομένως, όταν επιταχύνετε το βήμα σας, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε σύντομες διαλειμματικές περιόδους ή σε μεγαλύτερες οργανωμένες προπονήσεις αυξημένης έντασης. Υπολογίστε πόσο περπατάτε και στη συνέχεια προσθέστε 1.000 επιπλέον βήματα κάθε δύο εβδομάδες, προτείνει η Mayo Clinic.

Προσέξτε τη διατροφή: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία, χωρίς όμως κάποιο διατροφικό πλάνο, είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί η απώλεια βάρους, καταλήγει η δρ. Amanda Paluch.