Αρχική Ν. Κορινθίας Ο Βοχαΐτικος Βλάχικος Γάμος την Καθαρά Δευτέρα στο Ζευγολατιό

Ο Βοχαΐτικος Βλάχικος Γάμος την Καθαρά Δευτέρα στο Ζευγολατιό

Με ιδιαίτερη χαρά η Φιλαρμονική Ζευγολατιού, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας, η Πνευματική Στέγη Ζευγολατιού και η Κοινότητα Ζευγολατιού ξεκίνησαν φέτος και πάλι τις προετοιμασίες για τον Βοχαΐτικο Βλάχικο Γάμο που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, στο Ζευγολατιό, συνεχίζοντας μια παράδοση δεκάδων ετών.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των συντελεστών, των “ηθοποιών” που θα στελεχώσουν τα συμπεθεριά και έγινε η πρώτη διανομή των ρόλων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία του Άρη Σταύρου. Η προσπάθεια ενισχύεται με την εθελοντική προσφορά κατοίκων του Ζευγολατιού φίλων της παράδοσης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βέλου-Βόχας και του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη».

Επιπλέον, οι τέσσερις διοργανωτές φορείς παρακαλούν όποιον επιθυμεί να συμμετέχει εθελοντικά στην διοργάνωση, να το δηλώσει στην οργανωτική επιτροπή, καθώς κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη.

Το πατροπαράδοτο αποκριάτικο έθιμο του Ζευγολατιού, από τις αρχές του 20ου αιώνα και επί σειρά ετών πραγματοποιούταν στην αγορά του χωριού την Καθαρά Δευτέρα, με μεγάλη επιτυχία.Η προφορική παράδοση της Βόχας, διασώζει την διοργάνωση ως το πλέον σημαντική εκδήλωση των Αποκριών που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των κατοίκων όλων των γύρω χωριών. Η τελευταία φορά που το έθιμο του Βοχαΐτικου Βλάχικου Γάμου έλαβε χώρα ήταν το1994.

Η αείμνηστη πρόεδρος της Πνευματικής Στέγης Ζευγολατιού, Ελένη Λιμιάτη, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει και να καταγράψει τις προφορικές παραδόσεις για τους διαλόγους του Βοχαΐτικου Βλάχικου Γάμου και με βάση αυτές τις καταγραφές στις αρχές του 2020, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας, η Πνευματική Στέγη Ζευγολατιού και η Κοινότητα Ζευγολατιού αποφάσισαν να αναβιώσουν το πατροπαράδοτο έθιμο. Όμως η πανδημία του κορωνοϊού που ενέσκηψε στα τέλη του Φεβρουαρίου 2020 ακύρωσε την προσπάθεια.

Φέτος, οι τρεις διοργανωτές φορείς με την προσθήκη και της Φιλαρμονικής Ζευγολατιού αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια και να αναβιώσουν εν τέλει το αποκριάτικο δρώμενο. Ήδη τα κείμενα έχουν διασκευαστεί και έχουν προσαρμοστεί οι διάλογοι, έχουν γίνει προσθήκες και απαραίτητες συμπληρώσεις που θα δώσουν ένα πλήρες θεατρικό δρώμενο.

Ο γαμπρός, ο Βέλος, και η νύφη, η Βόχα, σας περιμένουν την Καθαρά Δευτέρα να γίνετε μάρτυρες στον περιώνυμο γάμο τους, τον οποίον επιθυμούν να καταστήσουν θεσμό για το Ζευγολατιό και τον δήμο Βέλου-Βόχας!

Info:

Βοχαΐτικος Βλάχικος Γάμος | Αποκριάτικο Δρώμενο

Πότε: Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 11:30 π.μ.

Πού: Αγορά Ζευγολατιού Κορινθίας

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Σκηνοθεσία: Άρης Σταύρου

Διοργάνωση: Φιλαρμονική Ζευγολατιού, Κοινότητα Ζευγολατιού, Πνευματική Στέγη Ζευγολατιού, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας

Οργανωτική Επιτροπή: Μαργαρίτα Λιμιάτη, Γιώτα Αθανασούλη, Θεόδωρος Τάτσιος, Γιάννης Παπαδημητρίου, Άρης Σταύρου.

Επικοινωνία: Θοδωρής Τάτσιος (6947 183 419), Γιάννης Παπαδημητρίου (6936 746 010)

Υπό την αιγίδα του Δήμου Βέλου-Βόχας και του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη»