Αρχική Eπικαιρότητα Υπ. Εργασίας: Αναπροσαρμόζονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών -Τι αλλάζει

Υπ. Εργασίας: Αναπροσαρμόζονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών -Τι αλλάζει

Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου γίνεται αναπροσαρμογή στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από 1/1/2023, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «παραμένουν πολύ χαμηλότερες από το νόμο Κατρούγκαλου».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα εισφορών που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 για τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ, βάσει του πληθωρισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 9,6%.

«Έτσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωσε αρχικά 449 ευρώ τον μήνα και με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία πλήρωνε 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής θα πληρώνει 230 ευρώ.

»Αντίστοιχα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωνε αρχικά 674 ευρώ και με το νόμο Βρούτση περιόρισε τις εισφορές του μόνο στα 210 ευρώ, τώρα θα πληρώνει επίσης 230 ευρώ.

»Σημειώνεται ότι την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχει επιλέξει πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπουργείο Εργασίας: Οι νέες εισφορές κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις
Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις.

Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος των εισφορών μη μισθωτών, όπως διαμορφώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου, το 2020 με το νόμο Βρούτση και το 2023.