Αρχική Ν. Μεσσηνίας Kαταγγέλλουν εργασιακή εξουθένωση οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας-Ζητούν να καλυφθούν άμεσα οι...

Kαταγγέλλουν εργασιακή εξουθένωση οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας-Ζητούν να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις

Στον Εισαγγελέα προσέφυγε η νεφρολόγος που στάλθηκε το πρωί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και γύρισε το μεσημέρι να συνεχίσει την εφημερία της στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Η καταγγελία του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας

Το πρωϊ της 25-01-23 η εφημερεύουσα Νεφρολόγος του Νεφρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας έλαβε εντολή από την Διοικήτρια του Γ.Ν.Μ. να μεταβεί άμεσα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και για τις επόμενες 2 ώρες να καλύψει το νεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, λόγω ασθένειας της μοναδικής του ιατρού .
Η ιατρός αποχώρησε για την Κυπαρισσία στις 09.00 και στην συνέχεια το μεσημέρι γύρισε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για να συνεχίσει την εφημερία της. Από την Ιατρό ειδοποιήθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή, καθώς η απομάκρυνση της από το Νοσοκομείο στο οποίο εφημέρευε αλλά και η επιβάρυνση της μεταφοράς της για 130 χιλιόμετρα έθεσε σε κίνδυνο τόσο την ίδια, όσο και την ασφάλεια των ιατρικών πραξεών της.
Επανειλημμένα έχουμε θίξει τους κινδύνους που επιφυλάσσει η υποστελέχωση των 2 νεφρολογικών τμημάτων του Νομού.Υπάρχουν 2 κενές θέσεις νεφρολόγων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας οι οποίες δεν προκηρύσσονται, όσο για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας στην μία και μοναδική θέση που προκηρύχθηκε δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος. Αποτέλεσμα της παρούσας υποστελέχωσης αποτελεί, τόσο η υπερεφημέρευση και η υπερεργασία των ιατρών, όσο και η αδυναμία κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του Νομού στην περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο όπως μία ασθένεια των ιατρών.Tην ευθύνη για την ανεπάρκεια αυτή φέρουν αποκλειστικά η Διοίκηση του Γ.Ν.Μ., η 6η Υ.Π.Ε και το Υπουργείο Υγείας.Στην πράξη όμως αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ασθενείς καθώς οι ιατροί καλούνται επανειλημμένα από την Διοίκηση να αποκτήσουν υπερφυσικές ικανότητες και να καλύψουν τα κενά.
Άραγε πως καταφέρνει να διατηρήσει την ποιότητα των ιατρικών του πράξεων ένας ιατρός ο οποίος:
1)Εφημερεύει εξαναγκαστικά στις 25-01 και την επόμενη στις 26-01-23 καθώς από τις 3 νεφρολόγους του νεφρολογικού τμήματος της Καλαμάτας η μία απουσιάζει λόγω αναρρωτικής .
2) Το πρωϊ της πρώτης του εφημερίας αιφνίδια του δίνουν την εντολή να μετακινηθεί 130 χιλιόμετρα προκειμένου να εκτελέσει υψηλής σοβαρότητας ιατρικές πράξεις.
3)Καλείται σε μία ημέρα να αναλάβει διπλάσιους ασθενείς καθώς τίθεται υπεύθυνος και για τα 2 νεφρολογικά τμήματα του Νομού με τις ανάλογες προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις .
4)Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος και για κάθε ασθενή που χρήζει επείγουσα νεφρολογική εκτίμηση και παρέμβαση για τις επόμενες 48 ώρες.
Τα καταφέρνει τελικά θέτοντας τον εαυτό του σε τεράστια σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση με ότι και αν συνεπάγεται αυτό για την δική του υγεία.

“Καταγγέλλουμε την συγκεκριμένη πράξη της Διοίκησης του Γ.Ν.Μ. και απαιτούμε να μην επαναληφθεί, καθώς παρόμοιες πράξεις είναι υπεύθυνες για την ολοένα και αυξανόμενη αποχώρηση των ιατρών από το Ε.Σ.Υ.”

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η ορθή αντιμετώπιση των νεφροπαθών του Νομού μας απαιτούμε:

1)Από την Διοίκηση του Γ.Ν.Μ. να ακολουθήσει τις προτεινόμενες λύσεις, για την αντιμετώπιση παρόμοιων έκτακτων καταστάσεων, που έχουν προταθεί από τους ιατρούς του Νεφρολογικού τμήματος της Καλαμάτας με γνώμονα την ασφάλεια των ιατρικών τους πράξεων.

2)Από την 6η Υ.Π.Ε. την άμεση προκήρυξη με ταχύτατες διαδικασίες ταυτόχρονα όλων των κενών οργανικών θέσεων των νεφρολόγων.