Αρχική Eπικαιρότητα Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

H τελευταία ημέρα της κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδεία ισχυρών ανέμων, με χαλαζοπτώσεις, καθώς και με χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινές περιοχές που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη, αναμένεται να είναι η σημερινή. Χθες η Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο του σφοδρού κύματος με καταιγίδες, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους που άφησαν πίσω τους καθιζήσεις και πλημμυρισμένους δρόμους, προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αλλά και διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ώρο έγιναν 422 κλήσεις στο 199, οι 210 εκ των οποίων στην Αττική και ιδιαίτερα στη δυτική Αττική και αφορούσαν σε αντλήσεις υδάτων. Ο κ. Αρτοποιός αφού σημείωσε ότι «όλη η Ελλάδα επλήγη από την κακοκαιρία» ζήτησε εκ νέου από όλους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους

 

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ανέφερε ότι «μέσα σε 1 ώρα σημειώθηκε σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική με κατά τόπους απίστευτες ραγδαιότητες που άγγιζαν τα 280 mm/h! Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης, δείγμα ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η πιο ισχυρή για τον φετινό χειμώνα γι’ αυτό και προκάλεσε τόσα προβλήματα».

Τις πρωινές ώρες, σχεδόν σε όλη την Αττική εστάλη μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 16:40 καταγράφηκε στα Βίλια και ήταν ίσο με 68 χιλιοστά, ενώ σημαντικά ύψη καταγράφηκαν και στο νομό Λακωνίας. Από χθες το βράδυ η κακοκαιρία προσέγγισε το Ανατολικό Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ισχυρές βροχές και καταιγίδες εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στις παραπάνω περιοχές όσο και στα νησιά του βορειοανατολικού Αγαίου, ενώ από σήμερα το πρωί θα μετατοπιστούν σταδιακά προς τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, για σήμερα αρχικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στη Δυτική Ελλάδα, στη Θράκη, σε νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στην Κρήτη. Μάλιστα τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις Ανατολικές Κυκλάδες τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν εκ νέου στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 9, στην Ήπειρο από 2 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα Επτάνησα από 7 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 7 έως 13 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως17 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ, και στο υπόλοιπο Αιγαίο άνεμοι δυτικών έως νοτιοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Βροχές και πιθανόν καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ασθενή χιονόπτωση ενδέχεται να εκδηλωθεί στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα πεδινά και πρόσκαιρης χιονόπτωσης στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

Ήδη με αποφάσεις που εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι των Δωδεκανήσων τα σχολεία θα είναι κλειστά ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων. Σημειώνεται ότι κλειστά και σήμερα θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Ζακύνθου εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας από το νησί. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.