Αρχική Eπικαιρότητα Από αρχές Απριλίου τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Από αρχές Απριλίου τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Aπό τις αρχές Απριλίου αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myCar” τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Αυτό αναμένεται να αναφέρει η σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Υπενθυμίζεται δε πως έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν δήλωση ακινησίας του οχήματος τους. Μεταξύ άλλων οι πολίτες  θα πρέπει να γνωρίζουν για τα τέλη με τον μήνα τα εξής:

Οι αιτήσεις

Η άρση της ακινησίας οχήματος γίνεται με την παρακάτω διαδικασία:

  •  Αρχικά οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ”  myCar” με τους κωδικούς taxisnet.
  • Εν συνεχεία θα πρέπει να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και μετά θα πληρώσουν τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης.
  • Μετά γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Σημείωση: Όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην Εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Τα ποσά

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα για την επανακυκλοφορία των οχημάτων θα πληρωθούν χωρίς την καταβολή πέναλτι. Δηλαδή οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις επί του ποσού. Επίσης επισημαίνεται πως η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα αναμένεται να προβλέπει τα εξής:

Ο φορολογούμενος που έχει θέσει σε καθεστώς ακινησίας το όχημα του και επιθυμεί να το επανακυκλοφορήσει θα πρέπει να πληρώσει για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας:

  • Ενός μήνα, το 1/12 των τελών κυκλοφορίας,
  • για 2μήνες τα 2/12,
  • για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται το δικαίωμα άρσης ακινησίας

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο 1 φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα. Επίσης επισημαίνεται πως τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.