Αρχική Ν. Αχαΐας Πατρινό Καρναβάλι 2023: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες – Σε ρυθμό αποκριών...

Πατρινό Καρναβάλι 2023: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες – Σε ρυθμό αποκριών η Πάτρα

Συνεργεία του δήμου στήνουν την εξέδρα στην πλατεία Γεωργίου στο κέντρο της Πάτρας, εκεί όπου ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης θα κηρύξει την επίσημη έναρξη για το Πατρινό Καρναβάλι 2023. Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή θα καλωσορίσει το πλήθος στην πόλη.

Για πρώτη φορά «στολίζονται» και οι διαβάσεις στους δρόμους γύρω από την πλατεία Γεωργίου, η οποία αποτελεί παραδοσιακά το κεντρικό σημείο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα. Επίσης, όπως αναφέρει το thebest.gr, είναι σίγουρη και η παρουσία του παραδοσιακού εθίμου του σοκολατοπόλεμου, με τους σοκολατορίχτες να γλυκαίνουν το πλήθος.

Το μήνυμα που στέλνει το Πατρινό Καρναβάλι 2023

Η φετινή Τελετή Έναρξης είναι αφιερωμένη στην αναγέννηση που όλοι έχουμε ανάγκη ως μήνυμα της μεγάλης αυτής γιορτής. Το πρώτο μέρος και βασικό δρώμενο της τελετής έναρξης αποτελεί ιδέα και υλοποίηση του διακεκριμένου, διεθνούς, χορογράφου Σπύρου Κουβαρά, ιδρυτή της ελληνογαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co.

Ο Σπύρος Κουβαράς προτάσσει την Αναγέννηση ως κεντρική ιδέα της Τελετής για το 2023. Μια Αναγέννηση της φύσης και του πολιτισμού, μια ενεργο-ποίηση της ελπίδας, της φαντασίας και των αισθήσεων. Αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον και τα στοιχεία της φύσης ο Σπύρος Κουβαράς, στήνει επί σκηνής ένα “φανταστικό κήπο”.

Από τον μικρότερο οργανισμό μέχρι τη μεγαλύτερη οροσειρά, από το απλό παιχνίδι των παιδιών μέχρι την κίνηση των γαλαξιών, ό,τι κινείται συμμετέχει στη ζωή.

Με την ιδιαίτερη παραστατική ματιά τους, ο χορογράφος και η ομάδα του θα παρουσιάσουν ένα μικτό θέαμα κίνησης, εικόνας και ήχου στο οποίο επίγειοι και εναέριοι χορευτές, πολυεπίπεδες βιντεοπροβολές και φωτιστικές αντανακλάσεις, θα αλληλοεπιδράσουν καλειδοσκοπικά, χτίζοντας προσθετικά ένα συλλογικό ταξίδι, μια αναγεννησιακή ελεγεία για το τώρα και το αύριο του κόσμου μας.

Συντελεστές του Πατρινού Καρναβαλιού 2023:

  • Ιδέα, Χορογραφία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σπύρος Κουβαράς Visuals και Εικαστικός Σχεδιασμός: Ελένη Ξυνογαλά
  • Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Κουβαράς
  • Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Κορίνα Κοτσίρη
  • Χορεύτριες: Ελένη Λαγκαδινού, Λουκιανή Παπαδάκη, Άννα Απέργη, Μίνα Ανανιάδου Performer-Soprano: Αναστασία Κατσιναβάκη
  • Σχεδιασμός Κοστουμιών: Αργύρης Αγγελή και Κυριακή Νασιούλα
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος
  • Βοηθός Χορογραφίας: Μίνα Ανανιάδου
  • Κατασκευή Κοστουμιών: Σοφία Τάμπλερ
  • Ειδικές Κατασκευές: Δήμητρα Καίσαρη
  • Βοηθός Παραγωγής: Χαρίκλεια Πετράκη.

Το δεύτερο μέρος της τελετής έναρξης για το Πατρινό Καρναβάλι 2023

Το δεύτερο μέρος της τελετής έναρξης περιλαμβάνει μια πολύχρωμη Καρναβαλική γιορτή, που έχει ετοιμάσει ο Σωτήρης Ντούβας, κυριαρχεί η μουσική, δίνει τον αναγεννησιακό ρυθμό της και πετάει τις σπίθες της σε όλη την Ελλάδα.

Τα μεθυστικά τραγούδια της Πατρινής Αποκριάς διασκευασμένα και με πολλές απρόσμενες μελωδικές συνέχειες. Ακούσματα της εφηβικής μας ηλικίας με νέα χροιά και διαχρονικές συνθέσεις 60’s 80’s και 90’s με χορευτική διάθεση. Τα διαφορετικά στοιχεία ενοποιούνται στα χέρια που κρατάνε την ορμητική δύναμη του ρυθμού και μεταδίδουν την ένταση που χρειάζεται για να απλωθεί μια γιορτή παντού (συμμετοχή) μέχρι την κορύφωσή της. Κινητήρια δύναμη το δημιουργικό ντουέτο του Σωτήρη Ντούβα (Ρυθμός) και του Κωστή Χριστοδούλου (αρμονία) που ενορχηστρώνoυν τις παλαιότερες οικείες εκτελέσεις με σύγχρονο τρόπο που μας επιστρέφει στο 2023.

Έχοντας ζήσει το καρναβάλι, στις πλατείες, στους δρόμους και στις γειτονιές της πόλης, όντας γέννημα και θρέμμα των αντιφάσεων και της δύναμής της, ο Σωτήρης Ντούβας βγάζει τη ντραμς από το υπόγειο της πόλης και τη βάζει στο κέντρο του Καρναβαλιού. Μαζί με μια ομάδα εξαίρετων μουσικών, κάνει το προσωπικό του ταξίδι στο ρυθμό και στα πέρατα της Γης, ταξίδι δικό μας.

Οι “Haze band” θα παρουσιάσουν μια λαϊκή γιορτή από την Πάτρα ως τη Λατινική Αμερική με παραδοσιακές διασκευές, pop, rock, swing, σάμπα κ.α. Το live θα έχει και απρόσμενα χρώματα απ’ το εξωτερικό: Στην σκηνή θα είναι και ο Νιγηριανός καλλιτέχνης Αdedeji Adetayo κιθάρα/φωνή σε άφρο, λάτιν και ποπ, μουσικές διασκευές, Michael Jackson, Bruno Mars κ.α. Στο μπάσο θα είναι ο Κουβανός Yoel Soto όπου θα κάνει αναλάβει διάφορες ενορχηστρώσεις των κομματιών του καρναβαλιού σε αυθεντικές λάτιν εκδοχές με άρωμα Καραϊβικής θάλασσας.

Παρουσιαστές της τελετής έναρξης θα είναι ο Μάριος Ζαφειρόπουλος και η τελάλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 Μαρία Αγουρίδη.