Αρχική Eπικαιρότητα Στέλνουν πούλμαν στην κηδεία του τέως βασιλιά-Από Μεσσηνία και Λακωνία ξεκινούν τα...

Στέλνουν πούλμαν στην κηδεία του τέως βασιλιά-Από Μεσσηνία και Λακωνία ξεκινούν τα λεωφορεία

Λεωφορεία με προορισμό τη Μητρόπολη Αθηνών για να βρεθούν στην εξόδιο ακολουθία ναυλώνονται σε Λακωνία, Μεσσηνία και Γιαννιτσά.

Συγκεκριμένα τα ειδικά δρομολόγια των λεωφορείων θα αναχωρήσουν από Αρεόπολη, Γύθειο, Σκάλα και Σπάρτη, νωρίς το πρωί της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου.

Οι τόποι που θα στείλουν πούλμαν για την κηδεία του τέως βασιλιά, δεν είναι βέβαια τυχαίοι. Πρόκειται για περιοχές που στο δημοψήφισμα του 1974, η επιλογή διατήρησης του θεσμού της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα είχε λάβει τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα στη Λακωνία η βασιλευομένη Δημοκρατία είχε λάβει ποσοστό 59,52%, στη Ροδόπη 50,54%, στη Μεσσηνία 49,24%, στην Ηλεία 46,88% και στην Αργολίδα 46,67%.

Αναλυτικά, στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974,  το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%). Η Κρήτη έδωσε στην Αβασίλευτη το 90% των ψήφων της, ενώ σε τριάντα εκλογικές περιφέρειες το αντίστοιχο ήταν της τάξεως του 60-70%. Από την άλλη πλευρά, η βασιλευομένη έφτασε στην Πελοπόννησο και τη Θράκη το 45%. Οι εκλογικές περιφέρειες όπου η βασιλευομένη έλαβε τα ανώτατα ποσοστά είναι οι ακόλουθες: Λακωνία το 59,52%, Ροδόπη το 50,54%, Μεσσηνία το 49,24%, Ηλεία το 46,88 και η Αργολίδα το 46,67%. Τέλος, η αποχή άγγιξε το 25,5%.

Το «πρόγραμμα» της κηδείας

Με μια λιτή ανακοίνωση, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ενημέρωσε για τα διαδικαστικά της κηδείας, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα (16/1) στη Μητρόπολη. Σύμφωνα με αυτή, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12:00, ενώ από τις 6:00 το πρωί μέχρι και τις 10:30 η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Παράλληλα, η οικογένεια ζήτησε από όσους δώσουν το «παρών» αντί για κατάθεση στεφάνου, να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς.

190 οι επίσημοι προσκεκλημένοι-Επί ποδός 1.500 αστυνομικοί επί ποδός

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος τελικά αναμένεται να ταφεί με πολιτικά και όχι με στολή ενώ το φέρετρό του θα είναι σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.

Στην Μητρόπολη θα εισέλθουν 187  190 προσκεκλημένοι Βασιλείς, η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι. Μετά την εξόδιο ακολουθία θα ακολουθήσει η πομπή προς το Τατόι όπου θα γίνει η ταφή.
Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι η οικογένεια θα παραθέσει δείπνο στους προσκεκλημένους της στις 19:00 σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση:

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Από τις 06.00πμ εως τις 10.30πμ προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

‘ΕΛΠΙΔΑ’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

AXION HELLAS

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,

ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Οι Έλληνες πολιτικοί θα βρεθούν στην κηδεία του

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον αντιπρόεδρό της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο στην κηδεία θα παρευρεθούν: Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς, καθώς ήταν συμμαθητές με τον πατέρα της, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο πατέρας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλιά Παύλου και μετέπειτα τελετάρχης του Κωνσταντίνου.

Αντίθετα, χωρίς να έχει κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με τον τέως μονάρχη, αναμένεται -κατά δήλωσή του – να βρεθεί στην κηδεία ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος ερωτώμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο με ποια ιδιότητα θα βρεθεί εκεί ανέφερε: «Δεν χρειάζεται μικροψυχία. Δικαιούται τον ρόλο του στην Ιστορία, από την οποία κρίνεται».

Αιχμές για την επιλογή της «ταφής ως ιδιώτη» άφησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο αν θα βρεθεί στην κηδεία. Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης όμως «πειθαρχεί» ενώ στην κηδεία αναμένεται να είναι η Ευγενία Μανωλίδου. Ο ίδιος την ώρα της κηδείας, σύμφωνα με δηλώσεις του, θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Τι ήθελε να αποφύγει το Μαξίμου

Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να αποφύγει το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης της ταφής του τέως βασιλιά δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη: Μην μπούμε σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο σε έναν «παροξυσμό» της αντιπολίτευσης… Να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία… Η απόφαση που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «ζυγισμένη και εξαιρετικά προσεχτικά διατυπωμένη».

Έτσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί ημέρες πριν για την επιβάρυνση της υγείας του πρώην βασιλιά από την οικογένεια του Κωνσταντίνου, που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το… παζλ του χειρισμού των διαδικαστικών είχε συζητηθεί, λοιπόν, επαρκώς και η διυπουργική επικύρωσε τις λεπτομέρειες. «Το όλο το τελετουργικό έχει προκύψει, μετά από συζητήσεις και συνεννόηση που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τέως Βασιλιά, σε ένα κλίμα όπου υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς», ήταν το σήμα που εξέπεμψε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οι στόχοι της κυβέρνησης ήταν και παραμένουν οι εξής:

  • Να αφαιρέσει από την φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ κάθε αντιπολιτευτική κριτική και προσπάθεια σύνδεσης με καθεστώτα του παρελθόντος.
  • Να μην διαταραχθεί το δεξιό κοινό της ΝΔ που τρέφει αισθήματα συμπάθειας στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου. Η απόφαση ο τέως βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους σχετίζεται με το επιχείρημα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν έκπτωτος πρώην αρχηγός κράτους και, ταυτόχρονα, δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια, η οποία αφαιρέθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1974. Μια διαφορετική απόφαση μπορεί να έφερνε ικανοποίηση στο ακροατήριο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Όμως, η οπτική του κυβερνητικού οικοσυστήματος είναι στραμμένη προς το Κέντρο, ως κομβικός στόχος και για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αποφάσεις του και τη δήλωσή του έκανε ακόμα ένα νεύμα προς τους Κεντρώους ψηφοφόρους, που αποτελούν μία κρίσιμη εκλογική μάζα για την επίτευξη του στοιχήματος της αυτοδυναμίας.

Ερώτημα, πάντως, που μένει να απαντηθεί μέχρι τη Δευτέρα είναι τι θα πράξουν υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά μία πιθανή παρουσία ορισμένων στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πηγές, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα απαγορευτικό. Όποιοι βουλευτές επιθυμούν θα μπορέσουν να πάνε, αν και δεν θα ισχύσει το ίδιος και για τους υπουργούς της κυβέρνησης που κατά πλειοψηφία θα το αποφύγουν.

πηγή: newsbomb.gr