Αρχική Ν. Λακωνίας Ανησυχία για δάκο και γλοιοσπόριο στη Λακωνία

Ανησυχία για δάκο και γλοιοσπόριο στη Λακωνία

Ανατροπή στις εκτιμήσεις για μία άκρως αποδοτική χρονιά και «πονοκέφαλο» στην ελαιοπαραγωγική κοινότητα της Λακωνίας προκαλούν οι απρόβλεπτες συνέπειες εντομολογικών παραγόντων και κλιματολογικών συνθηκών, που επηρεάζουν καλλιέργειες του νομού. Την αρχική αισιοδοξία κι ελπίδα για μία χρονιά με αναβαθμισμένη καρποφορία και πλούσια ελαιοπαραγωγή διαδέχονται ο προβληματισμός και η αγωνία, τη στιγμή που σε αρκετά χωράφια η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εκτός από τον δάκο, για τον οποίο υπάρχουν αναφορές εμφάνισής του σε εκτάσεις της Λακωνίας, «αγκάθι» αποτελεί και η ανάπτυξη του μύκητα του γλοιοσπορίου, απόρροια των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των αυξημένων ποσοστών υγρασίας. Ο προσβαλλόμενος καρπός αποδυναμώνεται και πέφτει πρόωρα, περιορίζοντας την απόδοση της συγκομιδής, ενώ και η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου υποβαθμίζεται, καθώς συχνά καταγράφεται υψηλός βαθμός οξύτητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον βουλευτή Νεοκλή Κρητικό, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα προβεί εντός της εβδομάδας σε αυτοψίες σε καλλιέργειες γύρω από τη Σπάρτη, όπως σε Λογγάστρα, Παρόρι και Σουστιάνους, αλλά και στον Δήμο Αν. Μάνης, σε τοποθεσίες όπως η Κρήνη, το Αρχοντικό, ο Άγιος Νικόλαος, οι Αιγιές, η Καστάνια και τα Κόκκινα Λουριά.

Όπως δήλωσε ο Ν. Κρητικός, «επικοινώνησα σήμερα (σσ Δευτέρα 9/1) με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Τρίπολης κ. Γιάννη Ασιούρα και του μετέφερα την ανησυχία των ελαιοκαλλιεργητών για τις επιπτώσεις του δάκου και του γλοιοσπόριου στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής ελαιολάδου.

Ο κ. Ασιούρας με διαβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα μεταβεί κλιμάκιο στις περιοχές Λογγάστρας, Παρορίου και Σουστιάνων, ενώ την Παρασκευή στα χωριά πέριξ του Γυθείου (Κρήνη, Αρχοντικό, Άγιος Νικόλαος, Καστανιά, Αιγιές, Κόκκινα Λουριά) για την αυτοψία της έκτασης της ζημιάς».

Νέα δεδομένα
στην αγορά
Μεσούσης της ελαιοκομικής σεζόν, οι ζημιές από τον δάκο και τον γλοιοσπόριο, όπως γράφει ο «ΑγρόΤυπος», προκαλούν νέα κινητικότητα στην αγορά του ελαιολάδου, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με τις επαρκείς ποσότητες ποιοτικού ελαιολάδου. Ήδη οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, ειδικά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον περιζήτητο.

Η αναπροσαρμογή δεδομένων καταγράφεται και στο «χρηματιστήριο» του ελαιολάδου. Στις 4 Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη διέθεσε 30 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023) σε εμπορική εταιρεία, προς 5,20 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για τη δεύτερη για φέτος πώληση του συνεταιρισμού, όπως ανέφερε στον «ΑγρόΤυπο» ο πρόεδρος του ΑΣ, Παναγιώτης Βαρελάς. Η πρώτη πώληση αφορούσε 40 τόνους ελαιόλαδο στην τιμή των 5,10 ευρώ το κιλό.

Αραχωβίτης: «Να εκτιμηθεί και
να καλυφθεί σωστά και δίκαια η ζημιά»
Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να εγκύψει πάνω από το πρόβλημα, με επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης ζημιών και αποζημιώσεων. Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, «είναι αποκλειστική ευθύνη του ΥπΑΑΤ ν’ αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να εκτιμηθεί έγκαιρα το μέγεθος της ζημιάς από το γλοιοσπόριο και να ενεργοποιηθούν τα κατάλληλα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικά ή ευρωπαϊκά, για να καλυφθεί η οικονομική ζημιά».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, το γλοιοσπόριο «προσβάλλει τις  αμάζευτες ελιές σε αρκετές περιοχές τόσο της Πελοποννήσου (Μεσσηνία και Λακωνία), της Κρήτης αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας. Αναφορές μιλούν ακόμη και για ελιές που έχουν ήδη μουμιοποιηθεί, ενώ η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου υποβαθμίζεται όσο προχωρά η συγκομιδή και αυξάνεται η προσβολή».

Ο Στ. Αραχωβίτης καθιστά ακόμα σαφές ότι «οι παραγωγοί προσέβλεπαν ακριβώς στην ικανοποιητική ποιότητα λαδιού και την αντίστοιχη τιμή για να ορθοποδήσουν από την οικονομική κατάρρευση, στην οποία οδηγούνται, χάρις στις ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές επιλογές της κυβέρνησης για τον έλεγχο της ακρίβειας και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Την καλούμε να μην οδηγήσει σε οικονομική εξόντωση τους ελαιοπαραγωγούς, και έστω αυτή τη φορά, να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να εκτιμηθεί και να καλυφθεί σωστά και δίκαια η ζημιά των παραγωγών από το γλοιοσπόριο».

 

Προηγούμενο άρθροΕκοιμήθη ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος
Επόμενο άρθροΠήλιο: 35χρονος προσποιούνταν τον λογιστή επειδή ντρεπόταν να πει στο χωριό ότι δεν είχε πάρει πτυχίο