Αρχική Ν. Αργολίδος 200 χρόνια Ελεύθερο Ναύπλιο: Τρεις επετειακές εκδηλώσεις το Σάββατο 26 Νοεμβρίου

200 χρόνια Ελεύθερο Ναύπλιο: Τρεις επετειακές εκδηλώσεις το Σάββατο 26 Νοεμβρίου

Τρεις εμβληματικές εκδηλώσεις το Σάββατο 26 Νοεμβρίου περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Παλαμηδίου και της πόλης του Ναυπλίου.

Η Άλωση της πόλης του Ναυπλίου είχε κορυφαία σημασία για την εδραίωση και έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Από το Παλαμήδι, ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου από τους Τούρκους.

Ήταν η νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Έλληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών.
Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
“Φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου με ένα δεκαήμερο εορταστικών – επετειακών εκδηλώσεων. Φέρνουμε στο προσκήνιο τη συμβολική ταύτιση της άλωσης με την ψυχική δύναμη των Ελλήνων και την δίψα για την ελευθερία.
Δίψα που σημαδεύει διαχρονική την ιστορική πορεία του Ελληνισμού και αποτυπώνεται περίτρανα στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί την 200η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης μας μέσα από τις εικόνες και τους ήχους που θα πλημμυρίσουν το Ναύπλιο αυτές τις ημέρες.” αναφέρει ο Δήμαρχος Ναυπλιέων  Δημήτριος  Κωστούρος.
 
Το Πρόγραμμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΊΑ ΑΠΌ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ ΣΧΟΛΉ ΕΥΕΛΠΊΔΩΝ 
Ώρα 17.00 – 18.00
Πορεία Λαμπαδηδρομίας: Αρχαιολογικό Μουσείο, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρος Αμαλίας ,ανδριάντας Ιωάννη Καποδίστρια και ανδριάντας Στάϊκου Σταϊκοπούλου.  Ανάβαση κάστρου από τα σκαλιά. Άναμμα Βωμού.
 
«ΧΟΡΕΎΟΝΤΑΣ …ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΌΝΙΑ»
Πλατεία Συντάγματος, ώρα 18.00 – 20.00
Εκδήλωση με συμμετοχή χορευτικών ομάδων συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΉ ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΌΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΊΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΔΉΜΟ ΝΑΥΠΛΙΈΩΝ – ΔΟΠΠΑΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΌ ΣΎΛΛΟΓΟ ΝΑΥΠΛΊΟΥ «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» 
Βουλευτικό, ώρα 20.00
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον ιστορικό καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα κ. Αριστείδη Χατζή. Απονομή βραβείων στους υψηλόβαθμους μαθητές οι οποίοι εισήχθησαν στην Γ’/θμια Εκπαίδευση Κυριακή 27 Νοεμβρίου