Αρχική Ν. Κορινθίας «Άσκηση πεδίου της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος στην Κόρινθο (video-φωτο)

«Άσκηση πεδίου της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος στην Κόρινθο (video-φωτο)

«Άσκηση πεδίου της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος στην Κόρινθο στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με τη συμμετοχή εταίρων από 12 ευρωπαϊκές χώρες»

Κατά το διήμερο 4-5 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας και συγκεκριμένα σε χώρο του πεδίου βολής Κορίνθου άσκηση δοκιμής εξοπλισμών σε σενάριο δασικής πυρκαγιάς πλησίον βιομηχανικής περιοχής. Στην άσκηση που διοργανώθηκε από την Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ. στο πλαίσιο υλοποιούμενου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με την ονομασία «HORIZON 2020 | Search and Rescue: Emerging technologies for the Early location of Entrapped victims under Collapsed Structures and Advanced Wearables for risk assessment and First Responders Safety in SAR operations» (https://search-andrescue.eu/), συμμετείχαν, με επικεφαλής εταίρο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκπρόσωποι των 28 φορέων από 12 ευρωπαϊκές χώρες, προερχόμενοι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητικά κέντρα, εταιρίες εγνωσμένου κύρους της ιδιωτικής οικονομίας, οργανώσεις επαγγελματιών πρώτης απόκρισης και την κοινωνία των πολιτών, οι οποίες διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και δυνατότητες καινοτομίας.

Κατά την εξέλιξη των σεναρίων της άσκησης πεδίου δοκιμάστηκαν αναπτυσσόμενοι εξοπλισμοί και μοντέλα διακυβέρνησης του Project και συγκεκριμένα: 1. Προηγμένοι αισθητήρεςσυστήματα και διαδικασίες για την απόκτηση βέλτιστης επίγνωσης της επιχειρησιακής κατάστασης, όπως Smart Glasses (SIMAVI), Smartwatch (KT), Emergency response health condition monitoring device (CERTH/HRT), Radiation sensors (wearable) (SIMAVI), Chemical sensors – Rescue MIMS (NTUA), Drones (UHasselt), Collaborative drones’ platform (UHasselt), Rescue Robots & Autonomous vehicles (DFKI), Obstacle Detection and Avoidance System (ODAS) (THALIT), Volunteer application (CERTH). 2. Ασφαλής συλλογή δεδομένων και ροή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων αρχών και φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσεων. 3. Συγχώνευση δεδομένων από διαφορετικές πηγές και δημιουργία κοινής εικόνας καταστάσεων για την υποστήριξη αποφάσεων διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και κρίσεων. 4. Πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική επεξεργασίας πληροφοριών, προσβάσιμων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επισημαίνεται ότι στο επίκεντρο του παραπάνω έργου, διάρκειας 36 μηνών, βρίσκεται η διαπίστωση ότι οι πρώτοι ανταποκριτές και οι ομάδες διάσωσης πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με μέσα και εργαλεία αιχμής καθώς και εξειδικευμένα όργανα, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους όσον αφορά στη μεγαλύτερη ασφάλεια για θύματα και διασώστες, στην ακρίβεια, στο γρήγορο εντοπισμό και στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων έρευνας – διάσωσης. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, στόχος του Project είναι η ανάδειξη λύσεων που προκύπτουν από αξιοποίηση διεργασιών Έρευνας και Ανάπτυξης καθώς και Εμπορικών Εφαρμογών επόμενης γενιάς, οι οποίες είναι πιθανό να υιοθετηθούν σε μελλοντικά συστήματα διαχείρισης καταστροφών.

Στην εκδήλωση, που συνέβαλε στην περαιτέρω ανάδειξη της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας φορέων της Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας και στη διεθνή προβολή της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας, παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με προεξάρχοντες το Δήμαρχο Κορινθίων κ. Β. Νανόπουλο και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορίνθου κ. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, εκπρόσωποι από το Αρχηγείο Π.Σ., εθελοντικές ομάδες από τους νομούς Αττικής και Κορινθίας και ενεργοί πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.