Αρχική Eπικαιρότητα Aνοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Αντιδράσεις από την πλευρά της Ελληνικής Συνομοσπονδίας...

Aνοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Αντιδράσεις από την πλευρά της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας 

Αντιδράσεις από την πλευρά της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας έχει προκαλέσει η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, από τις 11:00 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας ΚαταναλωτήΣωτήρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο CNN Greece εξηγεί ότι παρά το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων (Μαΐου και Νοεμβρίου) δεν σημαίνει αντίστοιχα και την κατάργηση της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή που προβλεπόταν για τις συγκεκριμένες περιόδους.

Σημειώνει παράλληλα ότι από την πλευρά των εμπόρων δεν έχει διατυπωθεί τέτοια πρόταση όπως αντίστοιχα υπήρξε για την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων η οποία και ικανοποιήθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης το καλοκαίρι.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επισημαίνει επίσης ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και τακτική νομοθέτηση ώστε να διευκρινίζεται ακριβώς η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές του έτους.

Η αντίδραση ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ

Από την πλευρά τους πάντως ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι «το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αιφνιδιάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά».

Όπως επισημαίνουν «θα περίμενε κανείς ότι με την ευέλικτη νομοθεσία που ισχύει για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με τις εκ του νόμου οριζόμενες ημέρες, το ελεύθερο άνοιγμα Μαΐου – Οκτωβρίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τις αποφάσεις των κατά τόπου Αντιπεριφερειαρχών, θα είχαν ικανοποιηθεί οι ανάγκες ορισμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, το αυτονόητο δεν φαίνεται να ισχύει και το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει να συμμερίζεται τις διαθέσεις τους, καταθέτοντας μία αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο».

Προσθέτουν ακόμη ότι «δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες».

«Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές».

Σημειώνουν σε πως «είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές προωθητικές ενέργειες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων για τις 6 Νοεμβρίου ξεκίνησαν ήδη σήμερα, προτού καν ψηφιστεί από τη Βουλή η εν λόγω τροπολογία».

Όπως προσθέτουν, «επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να «ρυθμίζεται» με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταδικάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής και το καλεί να την αποσύρει άμεσα».

Και καταλήγουν επισημαίνοντας: «Η Κυριακή αργία έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν θα επιτρέψουμε ούτε θα συμφωνήσουμε ποτέ στην πλήρη κατάργησή της. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, θα περιφρουρήσουμε τη διατήρησή της».

Προηγούμενο άρθροΣοβαρό τροχαίο στην περιφερειακή Υμηττού – Μία νεκρή, δύο τραυματίες
Επόμενο άρθροΣυνάντηση ΔΕΠΑ με Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον αγωγό EastMed