Αρχική Eπικαιρότητα Επιταγή ακρίβειας: Οι πληρωμές και οι δικαιούχοι

Επιταγή ακρίβειας: Οι πληρωμές και οι δικαιούχοι

Διπλό χριστουγεννιάτικο δώρο θα λάβουν αρκετοί πολίτες μέσα στον Δεκέμβριο, με την επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί σε 2,3 εκατ. δικαιούχους, και το επίδομα θέρμανσης (που θα λάβουν 1,3 εκατ. πολίτες).

Τα δύο επιδόματα εκτιμάται ότι θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τα Χριστούγεννα και θα δώσουν ανάσα ρευστότητας στα ευάλωτα νοικοκυριά σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία, με τις αυξήσεις στα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς να προβληματίζουν τα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό των δύο παρεμβάσεων (επίδομα θέρμανσης και επιταγής ακρίβειας) ανέρχεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου που υπάρχει για το επίδομα θέρμανσης, οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Όσοι μάλιστα το είχαν λάβει πέρυσι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους περίπου στις 10 Δεκεμβρίου ενώ οι νέοι δικαιούχοι θα πληρωθούν έως το τέλος του έτους. Παράλληλα 2,3 εκατ. πολίτες θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι της επιταγής ακρίβειας
1 εκατ. συνταξιούχοι, έναντι 634.000 τον Απρίλιο, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο.
35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ.
Παράλληλα, θα δοθεί σε:

225.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, διπλή δόση τον Δεκέμβριο και
800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα δουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.
Το συνολικό κόστος για τα παραπάνω ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.