Αρχική Ν. Αργολίδος Το Ναύπλιο στους προορισμούς που “φούλαραν” για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Το Ναύπλιο στους προορισμούς που “φούλαραν” για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Αράχωβα, Μέτσοβο, Καλάβρυτα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Καρπενήσι, Πήλιο, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Ναύπακτος, Τρίκαλα Κορινθίας, είναι μερικοί από τους προορισμούς που είναι γεμάτοι για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, το πρώτο του φετινού χειμώνα, που με αγωνία περίμεναν τα καταλύματα της χειμερινής σεζόν.

Σύμφωνα με στοιχεία από Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates (η έρευνα αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα -διαμερίσματα ή/και αυτοτελή κατοικίες- που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και όχι σε ξενοδοχειακές κλίνες ή/και πανσιόν) οι προ-κρατήσεις κυμάνθηκαν από 85% έως και 100%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοφιλών χειμερινών προορισμών βρίσκονταν άνω του 90%. Είναι χαρακτηριστικό πως, ήδη από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, η ζήτηση για το τριήμερο ήταν μεγάλη και τα ποσοστά κρατήσεων ήταν εντυπωσιακά, φτάνοντας από τότε έως και το 85%.
Η πορεία της ζήτησης και οι τιμές

Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 28 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 30 Οκτωβρίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου άγγιζαν το 51%, αρχές Οκτωβρίου άγγιζαν το 81% και πλέον το 90%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 180€ έως 640€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 65τμ, ενώ ένα chalet 95τμ με 2Υ/Δ μισθώνεται προς 640€ για το σύνολο του τριημέρου.

Στο Μέτσοβο, οι προ-κρατήσεις από 66% στα μέσα του Σεπτεμβρίου και 76% αρχές Οκτωβρίου, και πλέον τα καταλύματα εξαντλήθηκαν . Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 300€ έως 400€. Στο Μέτσοβο διατίθενται προς μίσθωση κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα.

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις άγγιξαν το 76% τα μέσα του Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου το 92% και πλέον αγγίζουν το 97%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 400€ έως 450€. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα είναι κυρίως από 65τμ έως 75τμ.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας. Στο επίκεντρο η Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα. Οι προ-κρατήσεις σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα για το τριήμερο του Οκτωβρίου στα μέσα του Σεπτεμβρίου άγγιζαν το 81%,60% και 66% αντίστοιχα και έφτασαν το 100%, 85% και 85%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 240€ έως και 500€ στους αρκαδικούς προορισμούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων ακινήτων είναι ολόκληρα διαμερίσματα από 35τμ έως 90τμ.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν για το τριήμερο τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν το τριήμερο από τη πρωτεύουσα όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών, όπως έδειξε η έρευνα. Οι προ-κρατήσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν 67%, αρχές Οκτωβρίου το 90% και πλέον είναι fully booked. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 260€ έως 468€. Τα διαμερίσματα που διατίθενται μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κυρίως 50τμ-55τμ.

Η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 335 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα. Οι πληρότητες έφτασαν το 98%, ενώ οι τιμές κυμαίνονται από 260€ έως και 396€.

Στην Καλαμάτα, οι πληρότητες άγγιξαν το 91%, από 75% στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Από το σύνολο των 1.035 εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου διατίθενται προς μίσθωση 98 κατοικίες.

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 94% από 84% αρχές του Οκτωβρίου. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 280 ακίνητα. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνεται από 220€ έως 350€.

Η Ναύπακτος τέλος κατέγραψε ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 92% από 71% στις αρχές του μήνα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία κατάλληλη για οικογένεια ή/και 4μελή παρέα, κυμαίνεται από 180€ έως 340€ για το σύνολο του τριημέρου.
Περιμένουν τη ρεβάνς

Οι απώλειες για τους χειμερινούς προορισμούς είναι μεγάλες, δεδομένου πως το χειμώνα 20-21 εξαιτίας της πανδημίας και του lockdown δεν δούλεψαν καθόλου (υπενθυμίζεται πως και τα χιονοδρομικά κέντρα ήταν κλειστά), ενώ φέτος είναι αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος. Οι επιχειρηματίες ευελπιστούν να αντιστραφεί το κλίμα, εντούτοις η αύξηση του κόστους διαβίωσης δεν αφήνει ούτε φέτος πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.