Αρχική Eπικαιρότητα Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» ΕΜΑ για τον εμβολιασμό παιδιών από έξι μηνών με...

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» ΕΜΑ για τον εμβολιασμό παιδιών από έξι μηνών με Pfizer και Moderna

«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού παιδιών από έξι μηνών με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Πιο συγκεκριμένα, η έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer αφορά παιδιά έως τεσσάρων ετών ενώ της Μoderna, πέντε ετών.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως οι δόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων για τα μικρά παιδιά θα είναι μικρότερες.

Συγκεκριμένα:

– Tο εμβόλιο της Pfizer (Comirnaty) θα χορηγείται σε τρεις δόσεις των 3 μικρογραμμαρίων η κάθε μια. Οι πρώτες δύο δόσεις συνιστάται να δίνονται με διαφορά τριών εβδομάδων και η τρίτη να χορηγείται το νωρίτερο 8 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση.
– Το εμβόλιο της Moderna (Spikevax) θα χορηγείται σε δύο δόσεις των 25 μικογραμμαρίων η κάθε μια. Οι δύο δόσεις συνιστάται να δίνονται με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων.

Ο ΕΜΑ διευκρινίζει, επίσης, ότι και τα δύο εμβόλια θα χορηγούνται στα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας με ένεση είτε στο χέρι είτε στον μηρό.

Για την έγκρισή του ο ΕΜΑ επικαλείται έρευνα που δείχνει ότι η δόση που προβλέπεται για το εμβόλιο της Pfizer όσον αφορά τα παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών είχε την ίδια ανοσιακή απόκριση με την υψηλότερη δόση (30 μικρογραμμάρια) που έχει εγκριθεί για την ομάδα 16-25 ετών.

Για το εμβόλιο της Moderna η έρευνα έδειξε η δόση των 25 μικρογραμμαρίων που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ είχε την ίδια ανοσιακή απόκριση με αυτή των 100 μικρογραμμαρίων που χορηγείται στην ομάδα 18-25 ετών.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, στα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4-5 ετών ήταν ίδιες με αυτές που έχουν διαπιστωθεί σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, αναφέρει ο ΕΜΑ.

Υπνηλία, απώλεια όρεξης, υπερευαισθησία, εξανθήματα είναι οι κοινές παρενέργειες στο σημείο χορήγηση της ένεσης για τα παιδιά ηλικία 6 έως 23 μηνών με το εμβόλιο της Pfizer ενώ ευερεθιστότητακλάματαεξανθήματα και υπνηλία καταγράφηκαν στα παιδιά 6 έως 36 μηνών με το εμβόλιο της Moderna.

«Και για τα δύο εμβόλια τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια και βελτιώνονται σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επομένως η επιτροπή του ΕΜΑ κατέληξε ότι τα οφέλη από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους» καταλήγει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η σύσταση αυτή θα αποσταλεί στην Κομισιόν η οποία θα εκδώσει και τις οριστικές αποφάσεις που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις Αραχωβίτη στην Αργολίδα για τα αγροτικά θέματα (video)
Επόμενο άρθροΠαράταση στην προθεσμία αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής από πλημμυρόπληκτους της Κορινθίας