Αρχική Eπικαιρότητα Θ. Πλεύρης: Η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα κριθεί από τα δεδομένα...

Θ. Πλεύρης: Η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα κριθεί από τα δεδομένα του Οκτωβρίου

Η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών όπως και η διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ θα κριθεί απο τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας  Θάνος Πλευρής.

Μιλώντας στο MEGA οκ Πλεύρης  δήλωσε ότι θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και εντός του μήνα  θα παρθεί απόφαση και για τα τεστ τα οποία θα γίνονται, αν θα συνεχίσουν και σε ποιο βαθμό, καθώς επίσης και για την τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Δηλαδή, αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του χρόνου, με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψουν ή όχι νωρίτερα.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι:

«Σήμερα έχουμε τα τελευταία επικαιροποιημένα εμβόλια. Δεν περιμένουμε άλλα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή αυτά είναι τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν.

Αυτό τι σημαίνει; Εκτός του ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση που προστάτευαν όλα τα άλλα, είναι στοχευμένα ειδικά και για τις υπομεταλλάξεις Όμικρον 4, Όμικρον 5, άρα σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό προστατεύει και από την απλή μόλυνση.

Οι οδηγίες παραμένουν οι ίδιες. Άνω των 60 υπάρχει σύσταση όσους έχουνε πρόβλημα σημαντικό αντίστοιχα, καθώς επίσης και στις άλλες όλες ηλικίες σε συνεννόηση με το γιατρό. Δεν υπάρχει σύσταση, αλλά σε συνεννόηση με το γιατρό εάν τυχόν υπάρχει κάτι που δικαιολογεί, πάμε και το κάνουμε.

Για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία τόνισε ότι έχουν γίνει τρείς συγκεκριμένες κινήσεις

Η πρώτη κίνηση η οποία γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, είναι η εκκαθάριση της λίστας χειρουργείων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η λίστα χειρουργείων η πραγματική είναι γύρω στο 60% από αυτό που έχει ειπωθεί και γιατί φαίνεται αυτό; Ότι ήδη επικοινωνήσαν, ήταν 2.925 η λίστα έναντι 2.853 του ’19.

Έχει γίνει επικοινωνία με 2.000 άτομα, εκ των οποίων ενεργοί για χειρουργείο είναι γύρω στους 850. Υπολογίζουμε ότι με τα υπόλοιπα τηλέφωνα θα είναι γύρω στα 1.500 άτομα.

Υπάρχει ένα θέμα το οποίο θα εξετάσουμε, ότι φαίνεται ότι ένα κομμάτι από αυτή τη λίστα μπήκε ως έκτακτο περιστατικό. Οπότε θέλουμε να δούμε αν δικαιολογούνταν να μπει και ως έκτακτο και πήρε ενδεχομένως τη σειρά άλλων ατόμων.

Ειδικά αναφερόμενος στο Παίδων Αγία Σοφία υπογράμμισε ότι έχει γίνει μεταφορά δύο αναισθησιολόγων, έχουμε παραπάνω χειρουργεία, άρα πάμε να μειώσουμε τη λίστα και παράλληλα η λύση η πραγματική του προβλήματος είναι η προκήρυξη που έχει βγει που θα ολοκληρωθεί 7 Οκτωβρίου. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Είναι πολύ ευαίσθητο το κομμάτι ότι οι αναισθησιολόγοι είναι γενικώς δύσκολοι αλλά εδώ δεν ψάχνουμε και οποιονδήποτε αναισθησιολόγο, ψάχνουμε αναισθησιολόγους με εμπειρία στην παιδιατρική, για παιδιά, γιατί μιλάμε για χειρουργεία.

Σημείωσε μάλιστα ότι όπου βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θα γίνονται  προκηρύξεις μερικής απασχόλησης, και ότι με μερική απασχόληση θα μπει κόσμος στο δημόσιο κρατώντας αντίστοιχα και τη δυνατότητα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι ολοκληρώθηκε πρώτη φάση με τη συμμετοχή 3.400 γιατρών, γενικοί γιατροί παθολόγοι και γιατροί του δημοσίου. Στη δεύτερη φάση  μπαίνουν 10 ειδικότητες με βάση την παθολογία, υπολογίζουμε 10 Οκτωβρίου να έχουν μπει αυτοί οι γιατροί, γιατί είναι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Θα υπάρξει ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία.

Θα έχουμε νέα πληθώρα γιατρών που θα αφορούν πια και τις ειδικότητες και μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο θα έχουμε το τρίτο στάδιο που πια θα είναι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν άμεση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και στην πορεία θα ανοίξουν κάποια στιγμή και οι παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό.

Από 1/1ου θα έχουμε την πλήρη εφαρμογή και από την άλλη εβδομάδα υπολογίζουμε ότι θα έχουμε πια τα ραντεβού με τους προσωπικούς γιατρούς, που τα ραντεβού θα είναι μισής ώρας.

Θέλουμε παραπάνω γιατρούς, είπε ο υπουργός, και γι΄αυτό  ανοίγουμε τις ειδικότητες κι είμαστε σε συνεννόηση με τους γιατρούς.

Αυτή τη στιγμή είναι 4 χιλιάδες γιατροί, γενικοί γιατροί και παθολόγοι που είχαν το δικαίωμα να μπουν κι έχουν μπει οι 1300 από αυτούς, άρα έχει μπει ένα 30%.

ertnews.gr