Αρχική Eπικαιρότητα Σήμερα παρουσιάζεται η στρατηγική κοινωνικής στέγασης

Σήμερα παρουσιάζεται η στρατηγική κοινωνικής στέγασης

Η στρατηγική κοινωνικής στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, παρουσιάζεται σήμερα, Πέμπτη στις 10:30 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο μέτρα για τη στέγαση πολιτών μέχρι 39 ετών, φοιτητών και ευάλωτων νοικοκυριών ως «ανάχωμα» στις τιμές ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».

Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον επόμενο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Αναλυτικά, το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης περιλαμβάνει 8 άξονες:

Συγκεκριμένα:

• Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως και τα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσοτέρων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Αυτό το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των ΙΕΚ.

• Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιχορήγησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και ανακαίνισης της κατοικίας τους. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 40.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

• Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Αφορά 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές. Με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών, θα επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αναμένεται να δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

• Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. Το ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 25.000 δικαιούχους. Σκοπός είναι να υπάρξει πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε. «Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα δανείων. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, μηδενικό επιτόκιο από 10.000 συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών σε περιοχές που υπάρχουν παλιά κτήρια», είπε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

• Δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστήμια της χώρας και συγκεκριμένα σε Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Αττική και Δυτική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ. Αφορά περίπου 8.150 δικαιούχους. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ

• Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την «κοινωνική αντιπαροχή». Θα προσφέρονται ακίνητα του Δημοσίου σε ιδιώτες κατασκευαστές με στόχο να κατασκευάσουν, με δικά τους έξοδα, σύγχρονα κτίρια κατοικίας, στα οποία θα έχουν την υποχρέωση να μισθώνουν το 50% με χαμηλά ενοίκια σε νέους δικαιούχους και να αξιοποιούν εμπορικά τα υπόλοιπα. Αφορά περίπου 10.000 συμπατριώτες μας.

• Ενεργοποίηση προγράμματος «Εστία 2», πιθανότατα από τον Δεκέμβριο, με το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα, με διαδικασίες-εξπρές, σε περίπου 1.000 με 2.500 ευάλωτους δικαιούχους.

• Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας Golden visa στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Αύξηση 200.000 δικαιούχων

Υπενθυμίζεται ότι την αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τη Δευτέρα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα διατεθούν 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και κατά 50% η αγορά της νέας «πράσινης» συσκευής, ενώ τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευή.

Ειδικότερα δίδονται voucher έως 710 ευρώ σε νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες συσκευών:

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα έχουν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια για αγορές κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο δικαιούχος θα λάβει SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει και στην συνέχεια θα μπορεί να απευθυνθεί για την αγορά της συσκευής στους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο τελευταίος δεσμεύει το κουπόνι για διάστημα μέχρι 30 ημέρες εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση και παράδοση της παλαιάς συσκευής. Αν εντός αυτού του διαστήματος δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε το κουπόνι είναι πάλι διαθέσιμο στον δικαιούχο, ώστε να απευθυνθεί σε άλλο προμηθευτή.