Αρχική Eπικαιρότητα ΔΝΤ: Κίνδυνος για μεγάλες κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη αν ο χειμώνας είναι...

ΔΝΤ: Κίνδυνος για μεγάλες κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη αν ο χειμώνας είναι βαρύς

Για κίνδυνο μεγάλης κοινωνικής αναταραχής στην Ευρώπη λόγω του βαρύ χειμώνα, προειδοποίησε σήμερα (14.9.2022) η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέροντας τις «φρικτές» οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που αναζωπυρώνουν τους φόβους μιας ύφεσης ενώ ήδη έχει καταγραφεί πληθωρισμός.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία» και να προκληθεί κοινωνική αναταραχή.

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε.

Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ