Αρχική Ν. Αρκαδίας Παιδιά προσφύγων από το Αφγανιστάν έμαθαν σκάκι στην Τρίπολη (εικόνες)

Παιδιά προσφύγων από το Αφγανιστάν έμαθαν σκάκι στην Τρίπολη (εικόνες)

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της Δράσης “Εκμάθηση Σκακιού” στα παιδιά προσφύγων από το Αφγανιστάν που φιλοξενούνται στην πόλη μας, την οποία έκανε ο Σκακιστικός Σύλλογος Τρίπολης (Σ.Σ.Τ.) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΑΡΝΩΝΑΣ.
Η δράση είχε διάρκεια σχεδόν τριών μηνών με συχνότητα προπονήσεων 4 ώρες εβδομαδιαίως (συνολικά περίπου 40 ώρες διδασκαλίας). Τα παιδιά, που είχαν ηλικίες από 7 έως 13 ετών, κατάφεραν να μάθουν σε όλους τους βασικούς κανόνες αυτού του σύνθετου πνευματικού παιχνιδιού και σήμερα πλέον είναι σε θέση να παίξουν κανονικές παρτίδες.
Τα μαθήματα έγιναν κατά κύριο λόγο από τον Μπουρνάκα Απόστολο μαζί με τους Κουτουζώφ Ιωάννη και Μπουρνάκα Ιάσονα. Θεματολογικά βασίστηκαν σε έγκυρο προπονητικό υλικό που χρησιμοποιείται στο σύστημα εκπαίδευσης της Ολλανδικής Ομοσπανδίας Σκακιού και άλλων ανεπτυγμένων (σκακσιτικά) χωρών.
Δυστυχώς ο κύκλος των μαθημάτων έπρεπε να κλείσει αλλά κατά την διάρκειά του αναπτύχθηκαν δεσμοί αλληλοσεβασμού και φιλίας, τόσο με τα ίδια τα παιδιά όσο και τις οικογένειές τους, χάρη και στην βοήθεια των συνεργατών του προγράμματος ESTIA Τρίπολης, Αφροδίτη Προκόπου, Δήμητρα Καπλάνη και Daniel Gholinejhad.
Την εκδήλωση τιμήσε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Τζιούμης, ο οποίος χαιρέτησε με ευαισθησία και εγκαρδιότητα την πρωτοβουλία του ΣΣΤ και απένειμε ο ίδιος τα μετάλλια στα παιδιά. Παραβρέθηκε επίσης ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ κ. Κολινιώτης Δημήτρης μαζί με μέλη της εταιρείας, οι γονείς των παιδιών και μέλη του Σκακιστικού Συλλόγου Τρίπολης.
Ο ΣΣΤ εύχεται ‘Καλή Συνέχεια’ στα παιδιά και τις οικογένειές τους στα επόμενα στάδια του ταξιδιού τους για μια καλύτερη ζωή.