Αρχική Eπικαιρότητα Τζανάκης για κορονοϊό: Πάνω από 150.000 τα πραγματικά κρούσματα την εβδομάδα

Τζανάκης για κορονοϊό: Πάνω από 150.000 τα πραγματικά κρούσματα την εβδομάδα

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στο τι θα πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης (23.08.2022) ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εκτίμησε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων μπορεί να ξεπερνά και τις 150.000 την εβδομάδα.

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ο καθηγητής τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου 60 με 80 χιλιάδες κρούσματα στην εβδομαδίαια έκθεση του ΕΟΔΥ. Εξήγησε δε ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Αν έχουμε 10-15 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα θα πρέπει να τον πολλαπλασιάσουμε επί 2 επί 3 για να βρούμε τα πραγματικά νούμερα. Επομένως αν αυτά τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν επί 7 πάμε στα 150 την εβδομάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε πολλοί είναι αυτοί που νοσούν και κάνουν απλώς self test, χωρίς να το δηλώνουν κι έτσι δεν καταγράφονται. Για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία τόνισε ότι αν και υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων είναι αναντίστοιχος ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Σχετικά με όσους επιστρέψουν από τις διακοπές συμβούλεψε πως για 3-4 ημέρες θα πρέπει να αποφύγουν επαφές με ευάλωτα άτομα κι αν αυτές είναι απαραίτητες να γίνουν με χρήση μάσκας.