Αρχική Eπικαιρότητα Ρεκόρ γυναικοκτονιών στην Ιταλία τον τελευταίο χρόνο

Ρεκόρ γυναικοκτονιών στην Ιταλία τον τελευταίο χρόνο

Ρεκόρ γυναικοκτονιών στην Ιταλία τον τελευταίο χρόνο

Κατά 16% αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες στην Ιταλία κατά τον τελευταίο χρόνο, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους να διαπράττεται σε οικογενειακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών, 125 γυναικοκτονίες έλαβαν χώρα μεταξύ 1ης Αυγούστου 2021 και 31 Ιουλίου 2022, όταν την περασμένη χρονιά αυτές ανέρχονταν σε 108.

Από τα 125 εγκλήματα, 108 σχετίζονταν με «οικογενειακό – συναισθηματικό» περιβάλλον, με 68 γυναίκες να δολοφονούνται είτε από τον νυν είτε από τον πρώην σύντροφό τους.

Στις 27 Ιουλίου, η 58χρονη Μάρτζια Μπετίνο δολοφονήθηκε στο σπίτι της στη Γένοβα με τον άνδρα της να συλλαμβάνεται για τη δολοφονία.

Το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση.

Δύο ημέρες νωρίτερα η Βαλεντίνα Ντι Μάουρο, 33 ετών, δολοφονήθηκε στο σπίτι της κοντά στη Λίμνη Κόμο.

Ο σύντροφός της συνελήφθη για το φόνο.

Με βάση τα δεδομένα του 2018, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων κατέτασσε την Ιταλία στην ένατη από τις 15 χώρες της ΕΕ για τον αριθμό των δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους και στη 10η για τις γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν από συγγενείς.

Η πιο πρόσφατα αναφερόμενη γυναικοκτονία, η οποία θα καταγραφεί στα νούμερα του επόμενου έτους, ήταν στις 7 Αυγούστου, όταν η Σιλβάνα Αρέστα, 74 ετών, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου με ξύλινο αντικείμενο, όπως όλα δείχνουν από τον σύζυγό της, στο σπίτι τους στη Βενάρια, κοντά στο Τορίνο.