Αρχική Ν. Κορινθίας Αναφορά στην Βουλή για τα Προβλήματα και τις Ζημιές στην Αμπελοκαλλιέργεια της...

Αναφορά στην Βουλή για τα Προβλήματα και τις Ζημιές στην Αμπελοκαλλιέργεια της Κορινθίας

Η ΝΕ Κορινθίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσπαθώντας να βρεθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες της περιοχής του Δήμου Βέλου-Βόχας και των όμορων Τοπικών Διαμερισμάτων, εξαιτίας της λειψυδρίας που οδήγησε ακόμα και στην διακοπή του νερού για αρκετές εβδομάδες, κατέθεσε σε συνεργασία με τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Αργολίδας κ. Ανδρέα Πουλά, σχετική Ερώτηση στην Βουλή στις 4/7/2022. 

Σκοπός μας ήταν να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι, ώστε να αποφευχθούν πιθανές καταστροφές. Μάλιστα συμπεριλάβαμε ειδικό υποερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό στο οποίο ρωτήσαμε για την πρόθεση χορήγησης αποζημιώσεων στους αγρότες σε περίπτωση ζημιών. Μέχρι και σήμερα η ερώτηση μας δεν έχει απαντηθεί πλήρως.

Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και σύμφωνα με τις δημοσιευμένες επιστολές και τις διαμαρτυρίες των αγροτών, το πρόβλημα στις σοδειές είναι τεράστιο. Πολλοί εκπέμπουν πλέον S.O.S, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των ζημιών και της ακρίβειας. 

Ο διαχρονικά ενδιαφερόμενος για τα προβλήματα της Κορινθίας Βουλευτής και Υπεύθυνος Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Πουλάς, με χθεσινή Αναφορά του στην Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε το έγγραφο που έστειλαν πριν λίγες μέρες οι ίδιοι οι αγρότες στον ΕΛΓΑ, ζητώντας τις άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά η Αναφορά:

 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ανδρέας Πουλάς

Βουλευτής Ν. Αργολίδας

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αθήνα, 12 Αυγούστου 2022

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά

 

Θέμα: «Προβλήματα και ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια της Κορινθίας»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σας καταθέτω έγγραφο αγροτών της Κορίνθου στο οποίο περιγράφουν τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι κλιματολογικές συνθήκες στο επιτραπέζιο σταφύλι σουλτανίνα, αλλά και τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ποικιλίες (prime, superior, αττική).

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αγρότες μεταξύ άλλων στο έγγραφό τους η παρατεταμένη ξηρασία της τελευταίας τριετίας τείνει να οδηγήσει μεγάλες περιοχές του νομού Κορινθίας σε πλήρη ερημοποίηση. Οι δυσμενείς συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς (δύο παγετοί και τρεις παρατεταμένοι καύσωνες), εκτός από την καταστροφή της περσινής παραγωγής έκαναν τεράστια ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο. Το αποτέλεσμα είναι στον πρώτο παρατεταμένο καύσωνα της φετινής χρονιάς ο οποίος βρήκε την καλλιέργεια σε ένα κρίσιμο στάδιο (περκασμός ή αλλιώς γυάλισμα) η καταστροφή μεγάλου μέρους των καλλιεργούμενων εκτάσεων σουλτανίνας να είναι σχεδόν ακαριαία. 

Για την αντιμετώπιση της ανωτέρω κατάστασης οι αγρότες της Κορίνθου στο έγγραφό τους ζητούν τη λήψη των εξής μέτρων:

  • Άμεσες και γρήγορες εκτιμήσεις των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις. 
  • Πάγωμα για έναν χρόνο των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών που αποδεδειγμένα έχουν πάθει ζημιά στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους. 
  • Λήψη και επιδότηση ενεργητικών μέτρων για αποφυγή επιβαρυντικών για την περιοχή φαινομένων (παγετός, χαλάζι) και ενίσχυση των αναμπελώσεων στις περιοχές που το φυτικό κεφάλαιο έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά.
  • Άμεση αποπεράτωση του φράγματος Ασωπού, κατασκευή δικτύων αλλά και εγγειοβελτιωτικά έργα, ώστε να μην πηγαίνει η παραμικρή ποσότητα νερού χαμένη. 

Παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες. καθώς οι αγρότες της περιοχής έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές εξαιτίας των προαναφερθέντων παραγόντων σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους των καυσίμων, των γεωργικών φαρμάκων και των λιπασμάτων.

 

Ο βουλευτής

 

Ανδρέας Πουλάς