Αρχική Eπικαιρότητα Χρέωση διοδίων με βάση τα χιλιόμετρα – Πότε ξεκινά στην Ελλάδα;

Χρέωση διοδίων με βάση τα χιλιόμετρα – Πότε ξεκινά στην Ελλάδα;

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη του διαγωνισμού που αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, το οποίο θα φέρει χαμηλότερες χρεώσεις και θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των οδηγών.

Την αισιοδοξία του ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια οι οδηγοί θα πληρώνουν διόδια με βάση την απόσταση που θα διανύουν εξέφρασε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Με αφορμή την ψηφιακή επανάσταση που πραγματοποιείται στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών -με πιο πρόσφατη εξέλιξη το «car wallet», ο υπουργός εστίασε στη σημασία του έργου που εκτελείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον ενιαίο πομποδέκτη για για όλους τους αυτοκινητοδρόμους.

«Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού ήδη στην Ολυμπία Οδό λειτουργεί η χρέωση με χιλιομετρική απόσταση και εκτιμούμε ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα είμαστε έτοιμοι να το καθιερώσουμε για όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του υπουργείου είναι ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα εντός του τρέχοντος έτους, για να πάρει σειρά η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη του έργου (2023).

Το μοντέλο που θα επιλεγεί είναι αυτό της σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 300 εκ. ευρώ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ένα ποσό περί τα 65 εκ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων θα πρέπει να είναι έτοιμο το 2025 και λειτουργικό το 2026.