Αρχική Eπικαιρότητα «Μπλόκο» σε απόκρυψη εισοδήματος και κλοπή ΦΠΑ με διασύνδεση 500.000 ταμειακών με...

«Μπλόκο» σε απόκρυψη εισοδήματος και κλοπή ΦΠΑ με διασύνδεση 500.000 ταμειακών με τα POS

Νέο ηλεκτρονικό «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποκτά η ΑΑΔΕ, καθώς από το επόμενο έτος μπαίνει σε εφαρμογή η «online» διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να εντοπίζουν αυτόματα περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής του ΦΠΑ από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η διασύνδεση είναι αναγκαία για την διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Στην απόφαση ορίζεται η υποχρέωση, ο τρόπος και οι διαδικασίες διασφάλισης έκδοσης από ΦΗΜ στοιχείων επί συναλλαγών για τις οποίες η είσπραξη διενεργείται μέσω κάρτας και αποστολής αυτών στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ και προσδιορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για την ανάπτυξη πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ των ΦΗΜ της επιχείρησης και των τερματικών αποδοχής καρτών που αυτή χρησιμοποιεί.

Με την διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το ηλεκτρονικό σύστημα POS η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS ενώ σήμερα οι φορολογικές αρχές γνωρίζουν πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας) και επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός είτε δεν εκδίδουν απόδειξη η εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο από το πραγματικό ποσό.

Με το νέο σύστημα η φορολογική διοίκηση θα έχει όλες τις πληροφορίες για τη συναλλαγές και θα μπορεί να καθορίζει το ύψος του τζίρου και συνεπώς το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο, καθώς και τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.

Με βάση τα δεδομένα αυτά θα προχωρά σε διασταυρώσεις των δεδομένων με τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου και θα διαπιστώνει αν τα στοιχεία που εμφανίζει ανταποκρίνονται στις πραγματικές συναλλαγές. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη η διασύνδεση θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή κυρίως στο ΦΠΑ με τη η χώρα μας να σημειώνει θλιβερό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με απώλειες πάνω από 6 δισ. ευρώ το χρόνο.

Στην υπουργική απόφαση για την χρηματοδότηση του έργου από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρεται ότι στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα περίπου 600.000 ταμειακές μηχανές, από τις οποίες περίπου 288.000 μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την εφορία, 150.000 έχουν την τεχνολογική δυνατότητα διασύνδεσης με τις φορολογικές αρχές, ενώ υπάρχουν και 161.000 που δεν έχουν διαδικτυακές δυνατότητες λόγω παλαιότητας του μοντέλου. Επιπλέον, σε πολλούς τομείς δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας η ύπαρξη, χρήση και λειτουργία ταμειακών μηχανών δεν είναι υποχρεωτική (γυμναστήρια, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, πάρκινγκ, υπηρεσίες πολιτισμού, ενοικιάσεις οχημάτων κ.λπ.).

Υπολογίζεται ότι σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να εγκατασταθούν περισσότερες από 50.000 ταμειακές μηχανές και τερματικά POS. Επιπλέον, αρκετές επιχειρήσεις, εστίασης χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς (γνωστούς ως EAFDSS) που έχει αποδειχθεί ότι είναι εύκολο να παραβιαστούν.

Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων δεν είναι εύκολη η εξασφάλιση εσόδων ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί μεταφορά δεδομένων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και ως εκ τούτου οι ταμειακές μηχανές αυτών των επιχειρήσεων θα πρέπει να αντικατασταθούν με αξιόπιστες ταμειακές μηχανές.

Επίσης σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν εγκεκριμένες ταμειακές μηχανές, οι οποίες θα συνδέονται με τα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) και θα συνδέονται περαιτέρω με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τα έσοδα και τον τρόπο πληρωμής, πράγμα που θα επιτρέψει την άμεση καταγραφή των εσόδων (αποδείξεις λιανικής) και των εξόδων στα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων.