Αρχική Eπικαιρότητα Σε πύρινο κλοιό η χώρα: «Μάχη» σε Έβρο, Μυτιλήνη και Ηλεία –...

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: «Μάχη» σε Έβρο, Μυτιλήνη και Ηλεία – Πώς εξελίσσονται τα μέτωπα

Τιτάνιο έργο για την κατάσβεση μεγάλων και μικρών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και σήμερα κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα μεγαλύτερα μέτωπα να εντοπίζονται στον Έβρο, όπου καίγεται το Δάσος της Δαδιάς, τη Μυτιλήνη αλλά και την Ηλεία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμός με τις ξηρές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν αποτελούν εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τις πυρκαγιές στη χώρα μας, καθώς εκλείπει ο παράγοντας υγρασίας εδάφους.

Στην πολύπαθη Ηλεία, η φωτιά που ξεκίνησε στην περιοχή των Κρέστενων «καταπίνει» το πράσινο που αναγεννήθηκε μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 αλλά και ό,τι είχε απομείνει, με τους κατοίκους της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ξύπνησαν οδυνηρές μνήμες από το 2007, όταν οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους 49 νεκρούς.

Στη Δαδιά Έβρου, που οι φλόγες μαίνονται για πέμπτη ημέρα, η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση, ωστόσο δεν έχει απειληθεί η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Την ίδια ώρα, μικρότερης έκτασης πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και στο Ρέθυμνο, την Εύβοια, τη Χαλκιδική και του Σκαραμαγκά.

Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία

«Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν την στιγμή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκιλλουντία και Γρύλος επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων».

Επίσης, όπως είπε, «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί και όπως έχω ενημερωθεί, πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση περίπου στα τέσσερα μποφόρ».

Προσαγωγή υπόπτου για το Αλιβέρι: Τέσσερις εμπρησμούς ομολόγησε ο 62χρονος

Τέσσερις εμπρησμούς ομολόγησε ο 62χρονος που προσήχθη νωρίτερα ως ύποπτος για το Αλιβέρι Ευβοίας.

Ο άνδρας, που εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς μετά από μαρτυρίες ότι έβαζε φωτιές στην περιοχή, συνελήφθη και θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του νόμου.