Αρχική Eπικαιρότητα Πιο φωτεινό πλέον το τούνελ της Κακιάς Σκάλας (φωτογραφίες)

Πιο φωτεινό πλέον το τούνελ της Κακιάς Σκάλας (φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανοιχτόχρωμης επικάλυψης στο τούνελ «Θησέας» στην Κακιά Σκάλα, με τους οδηγούς να κινούνται πάνω σε μία εντυπωσιακή άσπρη άσφαλτο.

Πάνω από άσπρη άσφαλτο κινούνται εδώ και λίγες ώρες τα οχήματα στην οδική σήραγγα«Θησέας» στην περιοχή τηςΚακιάς Σκάλας, με τηνΟλυμπία Οδό να ανακοινώνει την ολοκλήρωση του έργου της ανοιχτόχρωμης επικάλυψης, η οποία δίνει μια εξολοκλήρου διαφορετική όψη στο οδόστρωμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι επεμβάσεις στο τούνελ «Θησέας» στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, αφορούν μία πιλοτική ενέργειαπου πραγματοποιείται από την Ολυμπία Οδό, στο πλαίσιο της εφαρμογής του πολυεπίπεδου πλάνου της για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, τοποθετήθηκε ανακλαστικός εξοπλισμός(μάτια γάτας) κάθε 10 μέτρα κατά μήκος του κρασπέδου και στις δύο πλευρές της σήραγγας, ενώ για να διατηρηθεί η αντίθεση διαγραμμίσεων στο νέο ανοιχτής απόχρωσης οδόστρωμα εφαρμόστηκε ένας συνδυασμός μαύρου πλαισίου με διακεκομμένη λευκή γραμμή στο εσωτερικό του.

Ηανοιχτόχρωμη ασφαλτόστρωση έχει ως στόχο την αξιοποίηση των θετικών συνεπειών των ανακλαστικών χαρακτηριστικών των ανοιχτόχρωμων οδοστρωμάτων σε σχέση με τα σκουρόχρωμα, διατηρώντας πάντοτε τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας κύλισης σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, η εφαρμογή μιας ειδικής επιφανειακής επίστρωσης στο οδόστρωμα μιας σήραγγας έχει ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ χρωματισμό του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα και συνεπώς τη μείωση του απαραίτητου επιπέδου λαμπρότητας στη σήραγγα με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο στη λειτουργία της.

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη πρακτική, η οποία μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί τόσο στην Γερμανία και την Αυστρία, σε σήραγγα μήκους μεγαλύτερου των 1.000 μέτρων, όσο και ευρέως στη Γαλλία, όπου η εφαρμογή επιφανειακών επικαλύψεων που κάνουν φωτεινότερη την επιφάνεια των σηράγγων έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο θετικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος αυτής της πρακτικής είναι διττόςκαι προκύπτει αφενός από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αφετέρου από την αποφυγή αντικατάστασης του ασφαλτοτάπητα, όπου και τα δύο μεταφράζονται σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και είναι σύμφωνα με την περιβαλλοντική πολιτική και τις δεσμεύσεις των μετόχων της Ολυμπίας Οδού (VINCI Concessions, Hochtief PPP Solutions, AVAX, TERNA, AKTOR) για το κλίμα και την κυκλική οικονομία.

Σημαντικά αποτελέσματα αναμένονται και στοεπίπεδο οδικής ασφάλειας, όπου η πιο ανοιχτόχρωμη επιφάνεια οδοστρώματος αναμένεται να δημιουργήσει ένα πιο άνετο οδηγικό περιβάλλον.