Αρχική Eπικαιρότητα Ανασχηματισμός: Οι “αμετακίνητοι”, οι “υπό μετακίνηση” & τα “μεγάλα ερωτηματικά”

Ανασχηματισμός: Οι “αμετακίνητοι”, οι “υπό μετακίνηση” & τα “μεγάλα ερωτηματικά”

Ανασχηματισμός: Μπορεί ακόμη να μην έχουν πεισθεί ούτε καν οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε ρυθμούς «διαρροών» ανασχηματισμού.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες τόσο στα υπουργικά γραφεία όσο και στον «παραταξιακό» Τύπο. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι αντικρουόμενες και κινούνται από ανασχηματισμό ακόμη και πριν τα «μπάνια του λαού» μέχρι, το πιθανότερο σενάριo, αμέσως μετά και λίγες εβδομάδες πριν τη ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν ξεκινήσει να συζητούνται ονόματα υπουργών που φέρονται ως:

-Αμετακίνητοι,

-Υπό μετακίνηση

-Μεγάλα ερωτηματικά.

Αμετακίνητοι

Στην πρώτη κατηγορία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανήκουν οι υπουργοί:

-Οικονομικών: Χρ. Σταϊκούρας

-Εξωτερικών: Ν. Δένδιας

-Εθνικής Άμυνας: Ν. Παναγιωτόπουλος

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Κ. Χατζηδάκης

-Μετανάστευσης και Ασύλου: Ν. Μηταράκης

-Τουρισμού: Β. Κικίλιας (σ.σ. λόγω του ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου)

-Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κυρ. Πιερρακάκης

-Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη (σ.σ. υπό την πίεση της υπόθεσης Λιγνάδη)

-Υγείας: Θ. Πλεύρης

-Προστασίας του Πολίτη: Τ. Θεοδωρικάκος.

-Υποδομών και Μεταφορών: Κ. Καραμανλής

-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Χρ. Στυλιανίδης. Αν και υπάρχουν πολλές γκρίνιες εντός ΝΔ, αφενός ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι προσωπικό του στοίχημα και αφετέρου δύσκολα αλλάζει υπουργός μέσα σε περίοδο έξαρσης πυρκαγιών.

-Τα 3/4 του επιτελείου του Μαξίμου (Α. Σκέρτσος, Γ. Οικονόμου και Χρ. Τριαντόπουλος), καθώς για τον Γ. Γεραπετρίτη υπάρχουν πληροφορίες για μετακίνησή του στη θέση της Ν. Κεραμέως στο Παιδείας.

Υπό μετακίνηση

-Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως, που ακούγεται για το Δικαιοσύνης.

-Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας, που βγαίνει εκτός κυβέρνησης.

-Υπουργός Περιβάλλοντος: Κ. Σκρέκας που φαίνεται να βγαίνει εκτός κυβέρνησης, πληρώνοντας τα απανωτά λάθη στα ενεργειακά. Μάλιστα, πληροφορίες επανέρχονται για υπουργοποίηση του Γ. Μανιάτη, στο πλαίσιο της διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά.

-Υπουργός Ναυτιλίας: Γ. Πλακιωτάκης που είναι πιθανό να μείνει εκτός κυβέρνησης.

-Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών: Στ. Πέτσας που τα έχει κάνει «μούσκεμα» με την Αυτοδιοίκηση, με αιχμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και γι’ αυτό είναι πιθανόν να βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Μεγάλα Ερωτηματικά

-Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Α. Γεωργιάδης, που το τελευταίο διάστημα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα (Novartis, Turkaegean κλπ) αλλά, ακόμη κι αν μετακινηθεί, από το υπουργείο του είναι δύσκολο να μείνει εκτός κυβέρνησης, με την έννοια ότι, όπως τονίζει στην aftodioikisi.gr, στέλεχος της ΝΔ, «εκτός θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά».

-Υπουργός Εσωτερικών: Μ. Βορίδης, που είναι πιθανόν να μετακινηθεί προς τον Πειραιά στο υπουργείο Ναυτιλίας, λόγω και της καλής του σχέσης με μερίδα εφοπλιστών, στην περίπτωση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης αναλάβει και το υπουργείο Εσωτερικών με αναπληρωτή στο τωρινό του υπουργείο τον πολυπράγμονα και έμπιστο του Μαξίμου, Θ. Λιβάνιο.

-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Γ. Γεωργαντάς, καθώς υπάρχουν παράπονα από το Μαξίμου για το χειρισμό πολλών θεμάτων εκ μέρους του και κατηγορίες ότι περισσότερο ασχολείται με την εκλογική του περιφέρεια παρά με το υπουργείο του.

Προσθήκες κομματικών υφυπουργών, «σφαγή» εξωκοινοβουλευτικών

Σε επίπεδο υφυπουργών, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προστεθούν αρκετοί περισσότεροι απ’ όσους θα φύγουν με την λογική της ενίσχυσης περιφερειών όπου η ΝΔ αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (με επίκεντρο τον Έβρο) και η Θεσσαλία (με επίκεντρο τη Λάρισα).

Ωστόσο, αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί.