Αρχική Eπικαιρότητα «Μετωπική» Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για εκλογές και κοινωνική πολιτική

«Μετωπική» Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για εκλογές και κοινωνική πολιτική

«Φρένο» στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες που είχαν «φουντώσει» τις τελευταίες ημέρες θέλησε να βάλει στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως χρέος του αποτελεί η υπεράσπιση της θεσμικής σταθερότητας της χώρας.

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική και απαντώντας στην μομφή του Αλέξη Τσίπρα ότι αποτελεί παράγοντα αστάθειας, τόνισε ότι πηγή αστάθειας συνιστά η απλή αναλογική.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και όταν γίνουν εκλογές θα αδρανοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής και η χώρα θα αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα έθεσε το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης. «Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση», είπε και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την περίοδο της διακυβέρνησής του και τα «ψέματα» που εκστόμισε.

«Όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα, φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιχειρώντας μια σύγκριση με τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης επεσήμανε ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν ότι η ΝΔ εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την ανεργία, εξόπλισε τη χώρα, προστάτευσε τα σύνορα και στήριξε την κοινωνία.

«Να θυμηθούμε τι έγινε. Προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, για να σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη, γιατί εξαπατήσατε τη χώρα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός δεν τα έχει ξεχάσει», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην περίφημη κωλοτούμπα μια εβδομάδα μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος και το 3ο μνημόνιο. «Γιατί είστε περήφανος; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά; Τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες από την τετραετή σας διακυβέρνηση;», διερωτήθηκε για να συμπληρώσει πως οι πολίτες θυμούνται με ένταση τους καταστροφικούς χειρισμούς της πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα με υπουργό τον Γιάνη Βαρουφάκη και ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν προβολή και να πουν «λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο;».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πάντως, φόβους ότι θα πορευθούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει. Δεν βλέπω αυτό που λέτε. Η Βουλή νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια. Φοβάμαι ότι θα διαψευσθείτε πανηγυρικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν έπεισαν τον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε εκλογές τον Σεπτέμβριο οι ξεκάθαρες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένοντας ότι αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας. «Επειδή μας είπατε γελώντας στο τέλος της τετραετίας. Ποιος σας πιστεύει; Γιατί κάθε δεύτερη ημέρα ανακοινώνετε υποψηφίους; Μαζέψτε τους βουλευτές σας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε αλαζονεία στον πρωθυπουργό.
«Σας είπα πριν ότι είστε παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Μέσα από την αλαζονεία σας, φροντίσατε με δηλώσεις και συνεντεύξεις σας, να ανοίξετε μόνος σας την προσφυγή στις κάλπες για να κάψετε την απλή αναλογική», είπε και υπογράμμισε ότι η χώρα μπορεί να έχει σταθερή, προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής, από την πρώτη κάλπη.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προσδοκά τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνηση συνεργασίας και στράφηκε στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Εμείς κάνουμε ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ και όχι διμέτωπο. Όσοι θέλουν σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, να αποκλείσουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ», είπε, καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποκλείσει τη συνεργασία με τη ΝΔ.

«Εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει προτού η βλάβη για τον τόπο καταστεί ανήκεστος. Για τους άλλους τα πράγματα είναι απλά: Αρκεί να πράξουν το αυτονόητο τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Όσοι διακηρύσσουν όσοι θέλουν προοδευτική – και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική – κυβέρνηση δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για να έχουν νόημα οι λέξεις και οι διακηρύξεις τους», είπε.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για εισφορά αλληλεγγύης και συντάξεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κοινωνική πολιτική με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με στόχο να αναδειχθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε:
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από την 1/1/2023
  • Ξεπάγωμα των συντάξεων, μετά από 12 χρόνια, όπως είπε.

«Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία», ανέφερε επί λέξει, εκτιμώντας πάντως, πως ίσως τα πράγματα γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες. Δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την κοινωνία προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού, διαμηνύοντας ωστόσο, πως δεν θα επιτρέψει να οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το 66% των συνταξιούχων, οι οποίοι λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ, δεν θα ωφεληθεί. Κάλεσε μάλιστα, την κυβέρνηση να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους. «Ποιος σας πιστεύει ότι θα δώσετε στους συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου, όταν θα κάνετε εκλογές νωρίτερα; Δώστε τις αυξήσεις από 1η Αυγούστου», είπε.

Πολιτική αντιπαράθεση και για τα εθνικά θέματα

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα για τα οποία δέχθηκε κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα και τα κόμματα της ελάσοντος αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ Μαδρίτη.  «Τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς; Κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, παραγνωρίζοντας ότι χρειάζονται πολλά στάδια και το Κογκρέσο δεν έχει καμία διάθεση όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της. Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη, γιατί ο Ερντογάν λέει μην ψηφίσετε Μητσοτάκη;», διερωτήθηκε.

Κόντρα για την υπόθεση Novartis

Ο πρωθυπουργός μετά την κριτική Τσίπρα για την υπόθεση της Novartis ανέφερε ότι δύο πρώην συνεργάτες του, οι κ.κ. Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα καθίοσουν στο Ειδικό Δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. «Στο ειδικό δικαστήριο θα κάτσει το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα», είπε.

«Από όλα όσα άκουσα για την υπόθεση Novartis, ένα έχω να σας πω. Είστε αμετανόητος. Δεν είπατε μια συγγνώμη, γιατί εγώ δεν είπα ότι κανένας δεν είναι ένοχος πριν αποδειχθεί η αθωότητά του. Και ήρθατε εδώ και τους είπατε συμμορίτες, υπόκοσμο… Συνεχίζεται τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη. Ο Παπαγγελόπουλος θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, είναι αθώος. Εσείς δεν είστε αθώος πολιτικά. Και τώρα αγνοώντας το τελεσίδικο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, που λέει ότι δεν υπήρξε σκευωρία, σας λέμε ένα πράγμα: το μεγάλο σκάνδαλο χρειάζεται διερεύνηση. Υπάρχουν ερωτήματα μεγάλα που ζητούν απαντήσεις. Εφόσον το βούλευμα λέει ότι οι τρεις μάρτυρες δεν ήταν κουκουλοφόροι και αναξιόπιστοι, αλλά ήταν αυτοί στους οποίους στηρίχτηκε το FBI και στηρίχτηκε για να διεκδικήσει χρήματα από τη Novartis, θα δοθούν απαντήσεις; Σας διευκρινίζω ότι το θέμα αυτό θα το πάμε μέχρι τέλους, γιατί θέλουμε να επιστρέψει στη χώρα, η δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και η διαφάνεια», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κριτική από την ελάσσονα αντιπολίτευση

«Η συντηρητική παράταξη δεν πιστεύει στην κοινωνική πολιτική, δεν πιστεύει στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και επεσήμανε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα.

«Μπορεί να εξυπηρετεί τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ η πόλωση, αλλά οι πολίτες θέλουν λύσεις κι απαντήσεις στα προβλήματά τους», είπε και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε μια τέτοια αντιπαράθεση. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν είδα ειλικρινή αυτοκριτική, κ. Τσίπρα, για τα χρόνια που κάνατε μονομέτωπο εναντίον μας, τα χρόνια της κρίσης. Για τον κανιβαλισμό σας να εξοντώσετε το ΠΑΣΟΚ, ούτε για τις επιλογές σας για να κυβερνήσετε».

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Έχετε συναίσθηση της κατάστασης;» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και υποστήριξε ότι το πραγματικό κόστος ζωής για την λαϊκή οικογένεια έφτασε στο σημείο που οι εργαζόμενοι σφίγγουν το ζωνάρι. «Το σουβλάκι με πίτα, το γνωστό πιτόγυρο έχει πάει στα 3 – 3,5 ευρώ. Η βενζίνη στα 2,5 ευρώ. Δεν τρώτε σουβλάκια, το καταλαβαίνω. Δεν βάζετε ούτε καύσιμα;», ήταν το ερώτημα που έθεσε στην κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να σταματήσει να μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση. «Μην μας πείτε για την προοδευτική σας διακυβέρνηση. Έλιωσε η καραμέλα. Ούτε τα μνημόνια είναι προοδευτικά, ούτε η πράσινη – που στην ουσία είναι κατάμαυρη – μετάβαση είναι προοδευτική», είπε.

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί, άσκησε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Από το 2020 η Ελληνική Λύση είχε προβλέψει την επισιτιστική κρίση και σήμερα συντάχθηκαν όλοι στη γραμμή μας. Εάν ακούγατε την Ελληνική Λύση και προμηθευόταν η χώρα, είτε φυσικό αέριο σε χαμηλή τιμή, είτε πετρέλειο σήμερα η Ελλάδα θα είχε στην άκρη 15 με 20 δις ευρώ. Για μας ο λαϊκισμός όπως τον εννοούν κάποιοι, έχει και τα καλά του. Υπέρ των Ελλήνων και του λαού πρέπει να λειτουργούν οι πολιτικοί μας», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και εκτίμησε πως υπάρχει προοπτική συγκυβέρνησης «που ζυμώνεται στα παρασκήνια που ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Νέα Δημοκρατία. Θα το δείτε».

«Η κοινωνική πολιτική είναι ο πιο αδύναμος τομέας της πολιτικής της κυβέρνησης, οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη τον συμβούλευσαν να μιλήσει γι΄αυτό κατά το δόγμα «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ισχυρίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και αφού ανέφερε ότι το ΜέΡΑ 25 θέλει τις εκλογές «χθες», απευθύνθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κι εμείς ζητάμε εκλογές κι εσείς ζητάτε εκλογές. Εσείς γιατί τις ζητάτε; Ποιος είναι ο λόγος που τις ζητάτε; Τι θα κάνετε δηλαδή; Πέρα του ότι θα φύγει ένας ξεζουμισμένος μνημονιακός πρωθυπουργός, το οποίο έχει μια αξία βεβαίως, – όλοι οι πρωθυπουργοί που περνάνε μνημονιακές πολιτικές, ξεζουμίζονται και μετά αποβάλλονται ως ξένα σώματα- πέραν αυτού, όταν θα πάρετε πάλι το Μαξίμου στα χέρια σας, τι θα κάνετε ακριβώς;».