Αρχική Ν. Αργολίδος Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για το νερό από την Λέρνα και η...

Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για το νερό από την Λέρνα και η απάντηση του Υπουργείου – Επιβεβαίωση Μαλτέζου σε όσα δήλωσε

Πλήρης επιβεβαίωση σε όσα είπε στην εκπομπή “Η Πελοπόννησος Σήμερα” ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιάννης Μαλτέζος για το νερό από την Λέρνα από την επερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή για το θέμα αλλά και την επίσημη απάντηση του Υπουργείου. Ποτέ δεν ειπώθηκε ότι το νερό είναι ακατάλληλο αλλά για τις ευκαιρίες που χάνονται για την Αργολίδα να προμηθεύεται εξαιρετικής ποιότητας νερό σε άφθονες ποσότητες, μέσω εργοστασίου διύλισης.

Η ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου

«Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Αργολίδας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η λίμνη της Λέρνης, ένας μοναδικός φυσικός, μυθικός και αρχαιολογικός χώρος της Αργολίδας, στερεύει, κατά τους θερινούς μήνες. Εδώ και χρόνια, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας των πηγών που την τροφοδοτούν από τους αρμόδιους.

Η Λέρνη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη και μοναδική πηγή γλυκού νερού για όλη την Αργολίδα, δεν κινδυνεύει μόνο με στέρευση, αλλά και από την υφαλμύρωση ή αλλοίωση του υδροφόρου ορίζοντα. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι, ενώ όλη η γύρω από την λίμνη περιοχή κινδυνεύει άμεσα από το θανατηφόρο φαινόμενο της ερημοποίησης, οι αρμόδιοι επικαλούνται απλώς, ως γενικόλογη δικαιολογία, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και του θερμοκηπίου. Οι αρμόδιοι Δήμοι δεν έχουν καταφέρει να συνεργασθούν αρμονικά και σε ενιαία βάση για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα προβλήματα της Λέρνης.

Το νερό αποτελεί φυσικό αγαθό, που οι πολίτες σε μία δημοκρατική χώρα έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν και η εξασφάλιση πόσιμου νερού για όλους στην περιοχή περί την λίμνη Λέρνη αποτελεί προτεραιότητα, ενώ πρέπει να εξασφαλίζεται και η άρδευση των τοπικών πέριξ της εν λόγω λίμνης καλλιεργειών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αποτρέψετε την στέρευση της λίμνης Λέρνης της Αργολίδας;
  2. Προτίθεσθε να εκπονήσετε άμεσα ένα σχέδιο εναλλακτικών τρόπων αρδεύσεως των πέριξ της λίμνης Λέρνης της Αργολίδας καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενόψει της ραγδαίας ελάττωσης του όγκου των υδάτων της;»

Η απάντηση του Υπουργείου

Η Γενική Διεύθυνση Υδάτων/Διεύθυνση Σχεδιασμού & διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13 της υπ’ αριθμ. οικ. 135275/2017 (ΦΕΚ Β΄ 1751/22.05.2017) Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, έχει θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μηχανισμού Παρακολούθησης Υπηρεσιών Ύδατος. Στο πλαίσιο αυτό οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, ήτοι οι Δ.Ε.Υ.Α. Άργους-Μυκηνών και Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου, καταχωρούν τις απαιτούμενες από την ανωτέρω απόφαση πληροφορίες στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ειδικότερα τα εν λόγω στοιχεία έχουν ληφθεί υπόψη στη σύνταξη των «Ετήσιων Εθνικών Εκθέσεων για την εφαρμογή της πολιτικής διαχείρισης των υπηρεσιών ύδατος κατά τα έτη 2017 και 2018», όπως αυτές κυρώθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΣΔΥΥ/87584/518/21.09.2021 (AΔA: 6ΑΝΙ4653Π8-17Ι) Απόφαση με θέμα «Έγκριση της Ετήσιας Εθνικής Έκθεσης για την εφαρμογή της πολιτικής διαχείρισης των υπηρεσιών ύδατος κατά τα έτη 2017 και 2018», του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η Γενική Δ/νση Υδάτων του ΥΠΕΝ, έχει καταρτίσει την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, 12.11.2021 16:05:51 AKPIBEZ ANTIFPAФO Tηφtanà THOFEFPAMMENO AHO AuoσUOλoç Hauaγsωpγiou κατ’ εφαρμογή του ν.3199/2003 και του Π.Δ.51/2007, με σκοπό την προστασία και διατήρηση της καλής κατάστασης στα Επιφανειακά και Υπόγεια Υδατικά Συστήματα (ΕΥΣ & ΥΥΣ) καθώς και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, ώστε να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Οδηγίας.

Ειδικότερα, στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου (EL03) (ΦΕΚ 4674 Β΄/2017), έχουν προβλεφθεί δράσεις (βασικά και οριζόντια συμπληρωματικά μέτρα) σε εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, τα οποία παρατίθενται ως ακολούθως:

    • Σύνταξη/Επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (Masterplan) από τις ΔΕΥΑ, στα οποία θα εντοπίζονται οι υδατικοί πόροι που θα καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, θα υιοθετούνται εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και θα σχεδιάζονται τα απαραίτητα εξωτερικά υδραγωγεία σε προκαταρκτικό επίπεδο.
    • Καθορισμός και οριοθέτηση ζωνών ή/και μέτρων προστασίας σημείων υδροληψίας ύδατος, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση από υπόγεια υδατικά συστήματα Προστασία υδροληπτικών έργων επιφανειακών υδάτων για ύδρευση, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα μεμονωμένα σημεία υδροληψίας από υπόγεια υδατικά συστήματα (πηγές, πηγάδια, γεωτρήσεις) καθώς και τα πεδία υδροληψιών από τα οποία αντλούνται ύδατα με σκοπό την παραγωγή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και σε ποσότητες άνω των 10 m3 ημερησίως, κατά μέσον όρο το έτος, ή εξυπηρετούν περισσότερα από 50 άτομα καθορίζονται μέτρα ή/και ζώνες προστασίας τους.
    • Προστασία ΥΥΣ που εντάσσονται στο μητρώο προστατευόμενων περιοχών ύδατος ανθρώπινης κατανάλωσης και καθορισμός θεσμικού πλαισίου προστασίας.
  • Προστασία υδροληπτικών έργων επιφανειακών υδάτων για ύδρευση που αφορούν στην προστασία των επιφανειακών υδατικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για ύδρευση και εξυπηρετούνται Δήμοι, Σύνδεσμοι Δήμων, Δ.Ε.Υ.Α., Διαδημοτικές Ε.Υ.Α. και Εταιρείες Ύδρευσης, μέσω του καθορισμού ζωνών/μέτρων προστασίας για τα ΕΥΣ ή/και τα σημεία υδροληψίας επ’ αυτών.
  • Υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού (ΣΑΝ) που αφορούν στην ποιοτική διαχείριση των υδάτων από την πηγή του νερού έως και τη διανομή, υιοθετώντας την αρχή των «πολλαπλών φραγμάτων» (multiple barriers) και εστιάζοντας στην ανάγκη εφαρμογής μέτρων ελέγχου σε κάθε κρίκο της αλυσίδας υδροδότησης.
  • Αναθεώρηση υφιστάμενου στρατηγικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Φαινομένων Λειψυδρίας και Ξηρασίας που θα περιλαμβάνει κυρίως μέτρα πρόληψης, βάσει του συνδυασμού διάφορων εναλλακτικών λύσεων, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από τη λειψυδρία και την ξηρασία, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.
  • Δημιουργία Εθνικού Μητρώου περιοχών διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων (ΚΥΑ 145116/2011/ ΦΕΚ Β΄/354).
  • Εκσυγχρονισμός εθνικής νομοθεσίας περί διαχείρισης λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων.