Αρχική Ν. Λακωνίας Διαδικτυακή ημερίδα του Επιμελητηρίου Λακωνίας για το νέο ΓΕΜΗ

Διαδικτυακή ημερίδα του Επιμελητηρίου Λακωνίας για το νέο ΓΕΜΗ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, η διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Ενημέρωση για τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος Νόμος Γ.Ε.ΜΗ. Ν.4919/2022» .

Εισηγήτρια ήταν η προϊσταμένη Τμήματος ΓΕΜΗ κ. Ελένη Αθανασάκη, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, ο πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κρητικός και η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών-Λογιστών Λακωνίας κα Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου.

Στην ημερίδα στην οποία συμμετείχαν κυρίως λογιστές-φοροτεχνικοί, η κ. Αθανασάκη παρουσίασε τις αλλαγές που επέφερε ο Ν 4919/2022 στη λειτουργία του ΓΕΜΗ: δημιουργία του εθνικού Μητρώου επωνυμιών και διακριτικών τίτλων, διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της Υπηρεσίας Μίας Στάσης (εφαρμόζεται πλέον για τη σύσταση όλων των νομικών μορφών που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ), καθώς  και στη χρήση πρότυπων καταστατικών κατά τη διαδικασία αυτής, τη συγκρότηση Γενικού Μητρώου Μελών Επιστημονικών Φορέων και στη συγκρότηση και τήρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. διακριτού Μητρώου Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας. Επίσης, συζητήθηκε η έκδοση νέων υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου, καθώς και η επιβολή προστίμων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας οι συμμετέχοντες εξέφραζαν προβληματισμούς και απορίες που αποσαφηνίστηκαν από την κα Αθανασάκη και τέθηκαν προτάσεις για την ομαλή λειτουργία του ΓΕΜΗ και τη διασύνδεσή του με άλλα πληροφοριακά συστήματα.