Αρχική Eπικαιρότητα Νέο ρεκόρ: Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Νέο ρεκόρ: Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το «κύμα» ακρίβειας, καθώς σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 12% τον Ιούνιο, έναντι 10,5% το Μάιο.

Την ίδια ώρα, στην Ευρωζώνη, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση από 8,1% το Μάιο.

Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση το δείκτη τιμών της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 11,3% το Μάιο και δεδομένου ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι παραδοσιακά χαμηλότερος από τον εθνικό δείκτη ο πληθωρισμός τον Ιούνιο αναμένεται να κινηθεί στη περιοχή του 13%.

Με βάση τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

Σήμα κινδύνου για την πληθωριστική κρίση εκπέμπει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική σημειώνοντας ότι:«Ο πληθωρισμός, βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,6% το 2022, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των ενεργειακών αγαθών, αλλά και των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, ενώ θα αποκλιμακωθεί το 2023 και περαιτέρω το 2024. Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα είναι και αυτός υψηλός το 2022 και, παρότι θα αποκλιμακωθεί το 2023 και το 2024, θα παραμείνει σχετικά υψηλός, υπερβαίνοντας μάλιστα το γενικό δείκτη, λόγω της σταδιακής ενσωμάτωσης των έντονων πληθωριστικών πιέσεων του 2022 στον πυρήνα.

Ωστόσο, η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης το τρέχον έτος περιβάλλεται από αβεβαιότητες, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στην εξέλιξη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Οι αβεβαιότητες αφορούν κυρίως την αυξητική πορεία των τιμών, που έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και πλήττει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Καθώς η ανοδική πορεία του πληθωρισμού συνεχίζεται, ο υψηλός πληθωρισμός αρχίζει να αποκτά πιο επίμονα χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι το υψηλό ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται στις συνιστώσες του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.

Επιπλέον, οι αυξήσεις των τιμών, ιδίως στα αγαθά με ανελαστική ζήτηση, έχουν διανεμητικές επιδράσεις, πλήττοντας περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα αυτά να μειώνουν τόσο τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όσο και την καταναλωτική τους δαπάνη».

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6% έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,8% στον προϋπολογισμό με σταδιακή αποκλιμάκωση στο 1,6% το 2023 και στο 1,7% το 2024 και 2025.