Αρχική Eπικαιρότητα Δημοσκόπηση Marc: Ενισχύεται ο δικομματισμός – Το 2023 θέλουν οι πολίτες τις...

Δημοσκόπηση Marc: Ενισχύεται ο δικομματισμός – Το 2023 θέλουν οι πολίτες τις εκλογές, το Σεπτέμβριο τις περιμένουν

Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, πέφτουν τα υπόλοιπα κόμματα – Τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και η οικονομία θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση αν αυτή γίνει σύντομα

Ευρεία πεποίθηση και στην κοινή γνώμη είναι πλέον, πέραν των στενών πολιτικών κύκλων δηλαδή, ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό μάλιστα παρότι η πλειονότητα των πολιτών δείχνει να προτιμά το σενάριο εξάντλησης της τετραετίας.

Την αίσθηση αυτή, που έχει τροφοδοτηθεί εντόνως το τελευταίο διάστημα τόσο από τη ρητορική της αντιπολίτευσης, όσο κι από διαρροές που προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, επιβεβαιώνει και το χθεσινό γκάλοπ της εταιρίας Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Το ίδιο γκάλοπ έρχεται να επιβεβαιώσει και ένα πάγιο φαινόμενο προεκλογικών (ουσιαστικά) περιόδων: την ενίσχυση των δυνάμεων του δικομματισμού σε βάρος των μικρότερων σχηματισμών. Έστω και ενδεικτικά, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, η ΝΔ ενισχύεται κατά μισή μονάδα (32,5% από 32% τον προηγούμενο μήνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,4% (22,5% από 22,1%), ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χάνει 0,4% (12,8% από 13,2%) και το ΚΚΕ άλλο 0,3% (5,4% από 5,7%).

Θα είναι προφανώς ένα μεγάλο στοίχημα για τα κόμματα πέραν του δικομματισμού να αντέξουν την πίεση της προεκλογικής όξυνσης, ακόμα και σε συνθήκες απλής αναλογικής, που θεωρείται πιο ευνοϊκή για τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις. Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πραγματικότητα η ίδια σε σχέση με την προηγούμενη μέτρα (10% από 9,9%), αλλά το εύρημα έχει αξία κυρίως για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η πόλωση, τόσο στις εκλογές της απλής αναλογικής, όσο και στο ενδεχόμενο νέας αναμέτρησης, αυτή τη φορά με ενισχυμένη αναλογική και με «αδυσώπητο» το διακύβευμα της διακυβέρνησης της χώρας.

Ίσως γι’ αυτό το λόγο, της επίτευξης δηλαδή του στόχου για ταχεία συσπείρωση των εκλογικών τους βάσεων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται καθημερινά σε ένα μπαράζ αντεγκλήσεων και ανταλλαγής οξύτατων ανακοινώσεων. Ακόμα και για όσα έγιναν πριν επτά χρόνια τέτοιες μέρες, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσιζε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Ως προς τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και πώς τα βλέπουν οι πολίτες έχει ενδιαφέρον η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε αυτό που θα ήθελαν (εξάντληση της τετραετίας) και σε αυτό που εκτιμούν ως προς το χρόνο τελικά της διεξαγωγής των εκλογών: ενώ το 48,1% επιθυμεί κάλπες το καλοκαίρι του 2023 (έναντι του 46,5% που θέλει πρόωρες εκλογές), τελικά δύο στους τρεις (67,3%) θεωρούν ότι η αναμέτρηση θα έρθει τον Σεπτέμβριο και μόλις 26,2% έχει τη γνώμη ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Η συνεχής συζήτηση για εκλογές έχει ενισχύσει την αίσθηση ότι οι εξελίξεις θα επισπευστούν.

Από τα πιο σημαντικά ευρήματα της Marc είναι κι αυτό που δείχνει ότι η εκλογική αναμέτρηση, ειδικά εάν αυτή γίνει σύντομα, θα κριθεί σε δύο βασικά πεδία: την οικονομία και τα εθνικά θέματα. Η ακρίβεια έτσι κι αλλιώς ήταν το πιο κρίσιμο κριτήριο και η προτεραιότητα των πολιτών εδώ και καιρό (στη χθεσινή μέτρηση ήταν σε ποσοστό 85,3%), αλλά πλέον έχει υποχωρήσει η ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ήταν στη δεύτερη θέση και πλέον είναι τα ελληνοτουρκικά που συγκεντρώνουν την προσοχή της κοινής γνώμης (49,8%).

Πράγμα που σημαίνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν και τι θα προκύψει το καλοκαίρι στο Αιγαίο, με την πλειονότητα πάντως της κοινής γνώμης να επικροτεί τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης. Ένα στοιχείο, που πιθανόν λειτουργεί ως «αντίβαρο» σε πιθανές απώλειες της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας και τελικά δίνει θετικό πρόσημα, αφού η ΝΔ ενισχύεται έστω και λίγο στην πρόθεση ψήφου.