Αρχική Eπικαιρότητα Σκρέκας: Από την 1η Αυγούστου θα απεικονιστεί στους λογαριασμούς η μείωση της...

Σκρέκας: Από την 1η Αυγούστου θα απεικονιστεί στους λογαριασμούς η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Καταργείται την τελευταία ημέρα του Ιουνίου η ρήτρα αναπροσαρμογής, με τους παρόχους να πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η μείωση στους λογαριασμούς αναμένεται να φανεί από την 1η Αυγούστου. Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε, επίσης, πως οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα, ξεκάθαρα και με διαφάνεια να διαλέγουν πλέον τον πάροχο με την οικονομικότερη τιμή.
Η αλλαγή προμηθευτή θα γίνεται πλέον αζημίως, χωρίς πέναλτι και ρήτρες, με οριζόντια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί η απόλυτη ευελιξία στα νοικοκυριά.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας στάθηκε στο έμμεσο πλαφόν στη λιανική, με το οποίο –όπως εξήγησε- απορροφάται η αύξηση σε ποσοστό από 82% έως 100% για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία.

Η επιδότηση του κράτους και του ταμείου ενεργειακής μετάβασης δεν ήταν πάντα εμφανής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος εξήγησε παράλληλα πως πλέον οι προμηθευτές υποχρεώθηκαν να εμφανίζεται δίπλα ακριβώς στο πληρωτέο ποσό.«Δίνουμε περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι έλληνες καταναλωτές», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την ενεργειακή επάρκεια, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας προετοιμάζεται για το πιο δυσμενές σενάριο, διπλασιάζοντας τις εξορύξεις λιγνίτη, ώστε τα εργοστάσια να υπεραποδώσουν το χειμώνα που έρχεται.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

• Στη Ρεβυθούσα τοποθετείται νέα πλωτή δεξαμενή για δύο πλοία με LNG
• Τίθεται σε λειτουργία το φθινόπωρο νέο λιγνιτικό εργοστάσιο και η ΔΕΗ διπλασιάζει την εξορυκτική δραστηριότητα ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει αρκετός λιγνιτης στις αυλές των εργοστασίων.
• Υπάρχουν 4 εργοστάσια φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ

Ανακύκλωση συσκευών: 300.000 αιτήσεις έως το Σάββατο

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών, τονίζοντας ότι έως το απόγευμα του Σαββάτου είχαν υποβληθεί 300.000 αιτήσεις.

Μάλιστα, εξ αυτών οι 200.000 έχουν οριστικοποιηθεί.

Όπως είπε πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας για την ανακύκλωση συσκευών και εκτίμησε ότι θα ωφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Προηγούμενο άρθροVIDEO: Σημαντικές αποφάσεις έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας
Επόμενο άρθροΚοροναϊός: Προβλέψεις για 30.000 κρούσματα εν μέσω θέρους – Ποια η πιθανότητα για νέα μέτρα