Αρχική Eπικαιρότητα Εκλογικός νόμος: Οι πρόωρες εκλογές «καίνε» την αλλαγή του

Εκλογικός νόμος: Οι πρόωρες εκλογές «καίνε» την αλλαγή του

Εκλογικός νόμος: Πριν από παραπάνω από ένα μήνα, η aftodioikisi.gr είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με τον οποίο είχε «κλειδώσει» η αλλαγή του εκλογικού νόμου που  ψήφισε μαζί η κυβέρνηση με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τον Ιανουάριο του 2020.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του Μαξίμου, παρακάμπτοντας τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, είχαν πάρει στα χέρια τους δύο εναλλακτικά σενάρια ενισχυμένης αναλογικής από τον (εξωκοινοβουλευτικό και εξωθεσμικό αναφορικά με τον εκλογικό νόμο), υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιο.

Ο κ. Λιβάνιος, που μετά την απομάκρυνση του Τ. Θεοδωρικάκου από το άμεσο περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη, χρίσθηκε εκείνος ο επίσημος «εκλογολόγος» του, είχε φτιάξει το νέο νόμο με βασικό σενάριο να δίνεται το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού, γεγονός που θα κατέβαζε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 33-34%.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του εκλογικού νόμου «κάηκε» μετά την απόφαση για τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί:

-Πρώτον, γιατί εκτιμήθηκε ότι ο πρωθυπουργός, που επιθυμεί με κάθε τρόπο να εμφανίζεται ως θεσμικός, δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος δύο, μάλλον, «αντιθεσμικών» ενεργειών και μάλιστα σε μικρό διάστημα: Και αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις μερικούς μήνες πριν τις εκλογές και πρόωρες εκλογές, τις οποίες μέχρι πριν λίγο διάστημα τις ξόρκιζε

-Δεύτερον, μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε ηττοπάθεια στους κόλπους της ΝΔ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές.

Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να πορευθούν με τον ισχύοντα (για τις δεύτερες εκλογές) εκλογικό νόμ