Αρχική Eπικαιρότητα Φονικός σεισμός 6,1 στο Αφγανιστάν: «Ανοίγουν τάφους τον ένα μετά τον άλλο»...

Φονικός σεισμός 6,1 στο Αφγανιστάν: «Ανοίγουν τάφους τον ένα μετά τον άλλο» – Στους 1.000 οι νεκροί

Για περισσότερους από 1.000 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες κάνει λόγο ο τελευταίος απολογισμός μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, για τον φονικό σεισμό σεισμό των 6,1 βαθμών που έπληξε τα ξημερώματα το Αφγανιστάν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο μιας από τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο.

Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί «μόνο στις περιοχές Γκαγιάν και Μπαρμάλ της επαρχίας Paktika», δήλωσε στο CNN την Τετάρτη ο Μοχάμεντ Αμίν Χοζάιφα, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και πολιτισμού της επαρχίας Paktika.

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Πάκτικα, επισήμανε ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, νεκροί υπάρχουν στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαρχάρ και Χοστ, ενώ οι Αρχές συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών.

Ο αξιωματούχος αναμένει ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι αποστολές έρευνας και προσπάθειας.

Ο σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:30 χθες, Τρίτη, ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

«Καλούμε όλες τις υπηρεσίες αρωγής να στείλουν αμέσως ομάδες στην περιοχή για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια στους δρόμους ενός χωριού. Τοπικές πηγές από την επαρχία Πακτίκα ανέφεραν ότι λόγω του σεισμού σημειώθηκε κατολίσθηση.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται πάνω στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.

Ο Νατζιμπουλάχ Σαντίντ, ειδικός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Αφγανιστάν, είπε ότι ο σεισμός συνέπεσε με τη δυνατή βροχή των μουσώνων στην περιοχή καθιστώντας τα παραδοσιακά σπίτια, πολλά από λάσπη και άλλα φυσικά υλικά, ιδιαίτερα ευάλωτα σε ζημιές.

«Η χρονική στιγμή του σεισμού τη νύχτα και το μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων του επίκεντρού του οδήγησαν σε περισσότερα θύματα», πρόσθεσε.

Αυτό συμβαίνει καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας – 20 εκατομμύρια άνθρωποι – βιώνουν οξεία πείνα, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Μάιο. Είναι μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 και η οποία οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να παγώσουν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και να κόψουν τη διεθνή χρηματοδότηση.

Συλλυπητήρια από το ΥΠΕΞ

«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε σήμερα το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.