Αρχική Eπικαιρότητα ΠΟΣΔΕΠ: Εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, ξεκινά μια γκρίζα εποχή

ΠΟΣΔΕΠ: Εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, ξεκινά μια γκρίζα εποχή

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ επιβεβαιώνει την ομόφωνη τοποθέτηση της ομοσπονδίας για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ενώ θα σημάνει μία γκρίζα εποχή για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ακόμα κατηγορεί το υπ. Παιδείας ότι δεν έχει επιδιώξει οποιοδήποτε διάλογο με την ΠΟΣΔΕΠ και καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η ανακοίνωση της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ επιβεβαιώνει την αρχική της ομόφωνη τοποθέτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση»:

  • Η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας.
  • Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα.

Το γεγονός ότι τόσο την περίοδο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, όσο και στο ασφυκτικό διάστημα διαβούλευσης από την δημοσίευσή του, το Υπουργείο Παιδείας δεν επιδίωξε την οποιαδήποτε επαφή με την ΠΟΣΔΕΠ, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα εκ μέρους μας, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την αδιαφορία του για τις θέσεις των πανεπιστημιακών.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των συλλόγων των πανεπιστημιακών και των ακαδημαϊκών οργάνων των πανεπιστημίων θεωρεί πως το νομοσχέδιο δεν πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Διάλογος

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και οργανωμένος διάλογος με χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, για την υιοθέτηση ενός πλαισίου που συγκεντρώνει τη συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να εντείνουν τις ενέργειές τους για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας για τις  επιπτώσεις που θα έχει ο νόμος στα ελληνικά πανεπιστήμια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινών δράσεων που να αγκαλιάζουν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος.

Στην ίδια κατεύθυνση η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ θα αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού και ενημέρωσης, ξεκινώντας άμεσα με όλα τα κόμματα του Kοινοβουλίου.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ αναλογιζόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται, καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ όλων των ιδρυμάτων, στην περίπτωση που προωθηθεί το νομοσχέδιο, να αποφασίσουν την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή, και να προετοιμασθούν για την κλιμάκωση του αγώνα για να μην ψηφισθεί.

Προηγούμενο άρθροΗ Μαρία Αρνάκη στο ψηφοδέλτιο Α’ Θεσσαλονίκης της Πατριωτικής Ενώσεως
Επόμενο άρθροΚοροναϊός: Φόβοι για θερινό κύμα μετά το αποτύπωμα του τριημέρου – Φωνές για επαναφορά της μάσκας