Αρχική Eπικαιρότητα Eurogroup: Μέχρι τέλος Αυγούστου βγαίνει η Ελλάδα από το «τούνελ» της ενισχυμένης...

Eurogroup: Μέχρι τέλος Αυγούστου βγαίνει η Ελλάδα από το «τούνελ» της ενισχυμένης εποπτείας

Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται η Ελλάδα να δει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας που της επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2018.

Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο το Eurogroup που θα εγκρίνει την 14η έκθεση για τη διαδικασία στενής μακροοικονομικής παρακολούθησης μαζί με την προτελευταία δόση, ύψους 748 εκατ. ευρώ, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

«Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία 12 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί», τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα είναι άλλο ένα ορόσημο για την Ελλάδα για να ολοκληρώσει την πορεία της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι προς το τέλος του καλοκαιριού, η Επιτροπή αναμένεται να πει ότι δε υπάρχει λόγος να παραταθεί το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και να ανακοινώσει τη λήξη της διαδικασίας τον Αύγουστο.

Όσον αφορά στην τελική δόση, αυτή αναμένεται να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μετα-προγραμματικής έκθεσης το Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε χτες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδηγούν την Ελλάδας εκτός ενός 12ετούς κύκλου πόνου και ταλαιπωρίας.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ως «χώρα έχουμε μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται πια η Ελλάδα ως μία δυσάρεστη ιδιαιτερότητα. Αυτός ο 12ετής κύκλος ταλαιπωρίας και πόνου κλείνει πια και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι στόχοι, τους οποίους θεωρώ απολύτως εφικτούς για το πρώτο εξάμηνο του 2023».

Ο διάδοχος του Ρέγκλινγκ

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ ως επικεφαλής του ESM. O νέος υποψήφιος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν την ηγεσία του ESM: ο πρώην υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, 64 ετών, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας, Χοάο Λεάο, 48 ετών και ο 65χρονος Ιταλός Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής του Γραφείου του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Στην τελευταία ψηφοφορία που έγινε το Μάιο, ο Ιταλός υποψήφιος, Μάρκο Μπούτι, λέγεται ότι έλαβε τους λιγότερους ψήφους.

Για να διοριστεί ένας υποψήφιος νέος διευθύνων σύμβουλος του ESM, θα πρέπει να λάβει περισσότερο από το 80% των ψήφων στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. Η κάθε χώρα της ευρωζώνης έχει σταθμισμένη ψήφο ανάλογα με το μερίδιό της στο κεφάλαιο του ταμείου διάσωσης.

Επιτόκια και πληθωρισμός

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει σταδιακά τα βασικά της επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός. Ωστόσο, το Eurogroup δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης.