Αρχική Eπικαιρότητα Με διάλογο και όχι με αποκλεισμούς ζητούν οι πολίτες να αντιμετωπιστούν τα...

Με διάλογο και όχι με αποκλεισμούς ζητούν οι πολίτες να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας

Να μπει ένα τέλος στη λογική των «δύο άκρων», όσον αφορά στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις κοινωνίες, η οποία φέρνει τις περισσότερες φορές το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα ζητούν οι πολίτες.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα που διεξήχθη από την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Povaddo για λογαριασμό της Philip Morris International, σε περισσότερους από 44.000 ενήλικες σε 22 χώρες. Τα αποτελέσματα της νέας διεθνούς έρευνας είναι άκρως ανησυχητικά, αφού αποδεικνύουν ότι οι πολίτες παγκοσμίως στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι απογοητευμένοι από τις διχαστικές και μονομερείς προσεγγίσεις όσον αφορά στην χάραξη πολιτικών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα παγκοσμίως (82%) πιστεύουν ότι οι καλύτερες λύσεις για τις κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν να βρεθούν όχι στα άκρα αλλά στη μέση. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 80%. Παράλληλα, η έρευνα υπογραμμίζει την ισχυρή συμφωνία μεταξύ των ερωτηθέντων (88%) πως όταν λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σημαντικού μέρους του πληθυσμού, οι ηγέτες πρέπει να ακούν και να υποστηρίζουν τους ανθρώπους που εκπροσωπούν (89% στην Ελλάδα).

Ακόμα το 91% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι για να βρουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη όλες τις οπτικές γωνίες — ακόμη και εκείνες με τις οποίες διαφωνούν έντονα.

Δεν ακούγονται οι καπνιστές

Παρεμφερή είναι τα αποτελέσματα της έρευνας κι όσον αφορά τις πολιτικές που αποσκοπούν στην πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος, καθώς και στην προώθηση της διακοπής του καπνίσματος. Οι περισσότεροι από τους καπνιστές θεωρούν ότι οι φωνές δεν ακούγονται καθόλου, όταν οι ηγέτες αποφασίζουν μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, το 74% των ενήλικων καταναλωτών προϊόντων νικοτίνης αισθάνεται ότι οι φωνές τους έχουν αποκλειστεί για πολύ καιρό και ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση στο ρυθμιστικό πλαίσιο για να εξισορροπηθεί ο τρόπος που ακούγονται οι καταναλωτές νικοτίνης απέναντι σε όσους δεν καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη.

Την ίδια στιγμή, το 71% των ενήλικων καταναλωτών προϊόντων νικοτίνης πιστεύει ότι οι απόψεις τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όταν αποφασίζονται θέματα για το κάπνισμα και τα προϊόντα νικοτίνης.

«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται απέναντι η κοινωνία μας ουσιαστικό και ταχύ τρόπο, απαιτείται μια πιο ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση» δήλωσε ο Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs της Philip Morris International. «Αυτό περιλαμβάνει πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουν υπόψη πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους που επηρεάζονται περισσότερο -εξασφαλίζοντας ότι οι φωνές τους ακούγονται και οι ανάγκες τους ικανοποιούνται- και στη συνέχεια φέρνουν όλα τα σχετικά μέρη στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων του αντικειμένου, των ιδιωτικών εταιρειών, των ηγετών της κοινωνίας των πολιτών και άλλων που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων» συμπλήρωσε.

«Αγκάθι» η παραπληροφόρηση

Ωστόσο, τα ανησυχητικά ευρήματα δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, συνέπεια του ολοένα και πιο διχαστικού λόγου είναι η αυξανόμενη επικράτηση της παραπληροφόρησης, σε ορισμένες περιπτώσεις, με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Οι πολίτες, μέσω της έρευνας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δείχνοντας τη σημασία έχουν για το κοινό οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση την επιστήμη και τα γεγονότα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 84% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι οι αποφάσεις που επηρεάζουν την κοινωνία και τη δημόσια υγεία πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και τα γεγονότα.

Την ίδια στιγμή, το 84% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού περιμένει από τους ηγέτες να υιοθετήσουν νόμους και κανονισμούς με βάση γεγονότα και δεδομένα ώστε να συμβαδίζουν με τον ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής και της καινοτομίας.

Ενώ το 81% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι οι καπνιστές, που επιλέγουν να συνεχίζουν να καπνίζουν τσιγάρα, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις χωρίς καύση, οι οποίες διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση ότι αποτελούν καλύτερη επιλογή από το συνεχές κάπνισμα τσιγάρων.

Επιπλέον, το 77% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εναλλακτικά προϊόντα για να καταστήσουν τη χώρα τους «μια χώρα χωρίς τσιγάρο».

Εναλλακτικά προϊόντα

Τέλος, η έρευνα αποτελεί μια πρώτης τάξεως υπενθύμιση στις κυβερνήσεις πως η υιοθέτηση μιας προσέγγισης «όλα ή τίποτα» μπορεί να είναι αντιπαραγωγική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα. Για παράδειγμα, το 70% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι οι κοινωνικές προσδοκίες για πλήρη αποχή από επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως η χρήση καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι εφικτές και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώσει τις βλάβες αυτών των συμπεριφορών.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 20% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι το αυτό που χρειάζεται για να απομακρυνθεί μια χώρα από το τσιγάρο είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο και η φορολόγηση των τσιγάρων.

Αυτό που ζητούν οι πολίτες είναι η πολιτική που αποσκοπεί στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα να συμπληρωθεί με μέτρα που επιτρέπουν σε εκείνους τους ενήλικες, που επιλέγουν να συνεχίζουν να καπνίζουν, να έχουν πρόσβαση και πληροφορίες σχετικά με επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές.

Η προσθήκη της μείωσης της βλάβης σε στρατηγικές που στοχεύουν στον περιορισμό του επιπολασμού του καπνίσματος, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει γρήγορα τα αποτελέσματα μείωσης των δεικτών και μπορεί να επιτρέψει την πρόοδο στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το 64% του γενικού πληθυσμού ενηλίκων συμφωνεί ότι η ενθάρρυνση των ενηλίκων καπνιστών, που επιλέγουν να συνεχίζουν να καπνίζουν τσιγάρα, να στραφούν πλήρως σε εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά, πλάι σε άλλες προσπάθειες για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα τσιγάρων.

Επιπλέον, το 64% των ενηλίκων που καπνίζουν αποκλειστικά τσιγάρα δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού, εάν είχαν σαφήνεια για το πώς αυτά τα προϊόντα διαφέρουν από τα τσιγάρα καθώς και για την επιστήμη πίσω από αυτά.

«Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις αγκυλώσεις στη χάραξη πολιτικής και επιθυμούν εποικοδομητικές αλλαγές. Στον τομέα της μείωσης της βλάβης από τον καπνό, η PMI υποστηρίζει εδώ και καιρό μια λογική προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα των σημερινών ενήλικων καπνιστών και στη δημόσια υγεία. Κάνοντας ισορροπημένες και περιεκτικές συζητήσεις σχετικά με την επιστήμη πίσω από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και υιοθετώντας μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, μπορούμε να επιταχύνουμε το τέλος του τσιγάρου. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν. Πρέπει -και μπορούμε- να κάνουμε κάτι καλύτερο, και αυτό ξεκινά με έναν ανοιχτό, βασισμένο σε γεγονότα διάλογο» καταλήγει ο Gregoire Verdeaux