Αρχική Eπικαιρότητα Καιρός – Ψυχρή Λίμνη: 7.400 κεραυνούς σε ένα 24ωρο μέτρησε ο «Ζευς»...

Καιρός – Ψυχρή Λίμνη: 7.400 κεραυνούς σε ένα 24ωρο μέτρησε ο «Ζευς» του Αστεροσκοπείου

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, αλλά και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στα ηπειρωτικά, στο πλαίσιο του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από τη Δευτέρα τη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας τις μετεωρολογικές προγνώσεις για ενισχυμένη αστάθεια η οποία αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνώντο μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 20:00 περίπου καταγράφηκε στην Κοίμηση Σερρών (29 χιλιοστά) ενώ το σύστημα καταγραφής κεραυνών «Ζευς» κατέγραψε περίπου 7.400 κεραυνούς, 6.300 επάνω από την ξηρά και 1.100 επάνω από τη θάλασσα.

Στο παραπάνω βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη του καιρού τη Δευτέρα 06/06 σε ότι αφορά τις νεφώσεις, τα φαινόμενα (βροχές/καταιγίδες) και τους κεραυνούς, όπως αυτά καταγράφηκαν από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr και το σύστημα «ΖΕΥΣ». Με γαλάζιες σταγόνες σημειώνονται οι σταθμοί που καταγράφουν βροχόπτωση και με κίτρινους κεραυνούς σημειώνονται τα σημεία όπου έπεσαν κεραυνοί κοντά στην στιγμή της λήψης της δορυφορικής εικόνας.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές από κεραυνούς

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εκδήλωση πυρκαγιών από κεραυνούς ιδιαίτερα αυτή την αυτή την εβδομάδα λόγω του μετεωρολογικού φαινομένου της ψυχρής λίμνης που διέρχεται από τη χώρα μας και το οποίο προβλέπεται να φέρει μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές, σημείωσε πως η πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή καθώς καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.«Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα που θα ενταθεί τις επόμενες ώρες κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα. Οι πολυάριθμες καταιγίδες συνοδεύονται από χιλιάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις που σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές που πήραν διαστάσεις όπως στην Περαχώρα Λουτρακίου που εκδηλώθηκε στις 15:17 και σε μιάμιση ώρα οριοθετήθηκε».

«Επιχειρούν σε αυτή 38 πυροσβέστες με δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 11 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο με τη συνδρομή υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε, ζητώντας την συνδρομή των πολιτών.