Αρχική Eπικαιρότητα ΑΑΔΕ: Ετοιμάζεται πλατφόρμα για «ηλεκτρονικά καρφώματα» -Στο «στόχαστρο» φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

ΑΑΔΕ: Ετοιμάζεται πλατφόρμα για «ηλεκτρονικά καρφώματα» -Στο «στόχαστρο» φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Τις καταγγελίες των πολιτών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που με διάφορα κόλπα παραπλανούν την εφορία για να μη πληρώσουν φόρους επιστρατεύει η ΑΑΔΕ στη μάχη για την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διακίνησης «μαύρου χρήματος» με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται οι αναφορές για τις παραβάσεις.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεία εντός του έτους, θα υποδέχεται τις καταγγελίες των πολιτών, οι οποίες μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες.

Mάλιστα, με βάση αυτές, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Αναλυτικότερα, στην ειδική φόρμα οι πολίτες θα αναγράφουν τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης, καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία τα οποία στη συνέχεια θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία η της επιχείρησης.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπισθεί μετά από καταγγελία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΣΔΟΕ φθάνουν καθημερινά «βροχή» από καταγγελίες οι οποίες «φιλτράρονται» και βαθμολογούνται από ειδική επιτροπή προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού και «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην επιτροπή, με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο, με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος, με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα.

Στην συνέχεια πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν την έρευνα των υποθέσεων.

Πέραν της πλατφόρμας για τις καταγγελίες, η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενοποίηση των συστημάτων Taxis, taxisnet και Elenxis, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να αποκτήσουν αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την εισοδηματικά και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων και θα συμβάλλει στην την επιτάχυνση και διεύρυνση των ελέγχων.

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2022 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων προβλέπει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς.

Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.

Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.

Ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Υλοποίηση Αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.

Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων).

Ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων. Αξιολόγηση χαρτοφυλακίου οφειλών και ρυθμίσεων -ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά οφειλετών. Νέο πλαίσιο ενημέρωσης για τη τήρηση ρυθμίσεων. Προτεραιοποίηση λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.

Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets. Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.

Εφαρμογή για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης (QR code) από τα κινητά τηλέφωνα των καταναλωτών

Νέα εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας αυτοκινήτων.

Προηγούμενο άρθροVIDEO: Δηλώσεις από τον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δ. Καμπόσο για το έργο του νέου Δημαρχείου – «Κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για καρέκλες και αξιώματα»
Επόμενο άρθροΠάτρα: Πήραν DNA από Δασκαλάκη και Πισπιρίγκου – Πότε αναμένονται τα κρίσιμα πορίσματα