Αρχική Eπικαιρότητα Κερδίζει έδαφος η έκδοση συντάξεων από ιδιώτες

Κερδίζει έδαφος η έκδοση συντάξεων από ιδιώτες

Πάνω από 1.500 συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε πιστοποιημένους δικηγόρους ή λογιστές, με 60% των πολιτών να δηλώνουν ότι θα εμπιστεύονταν έναν ιδιώτη για να εκδοθεί η σύνταξή τους. Μάλιστα, σε έρευνα που έγινε από την εταιρεία Pulse, πλέον, οι θετικές γνώμες για την πρόοδο στην έκδοση των συντάξεων είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Υπενθυμίζεται πως ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων αφορά την έκδοση νέων συντάξεων για τα τ. Ταμεία ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και αποτελεί τον γρηγορότερο τρόπο σήμερα για την έκδοση μιας σύνταξης από τον ΕΦΚΑ.

Ηδη έχουν αναληφθεί πάνω από 1.500 συνταξιοδοτικές υποθέσεις από τους πιστοποιημένους, ενώ οι πρώτες συντάξεις που απονεμήθηκαν, εκδόθηκαν σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ σε λιγότερο από 90 ημέρες. Μάλιστα, μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται η διεύρυνση των κατηγοριών συντάξεων τις οποίες οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αναλάβουν.

Αναλυτικά, με βάση την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων θα επέλεγε (σίγουρα ναι 35% και μάλλον ναι 25%) να αξιοποιήσει πιστοποιημένους επαγγελματίες για την έκδοση και της δικής του σύνταξης. Το 62% του συνόλου του δείγματος και το 65% αυτών που έχουν ασφαλιστική σχέση με τον ΕΦΚΑ κρίνουν ότι ο θεσμός αυτός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην έρευνα αυτή, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται πολύ πρόσφατα. Στο ερώτημα για το αν έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη από τον ΕΦΚΑ τους τελευταίους 12 μήνες, οι θετικές γνώμες είναι για πρώτη φορά πλειοψηφικές. Οι καταφατικές απαντήσεις συγκεντρώνουν ποσοστό 45% στο σύνολο του δείγματος (σίγουρα ναι έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτηση τους τελευταίους 12 μήνες 15% και μάλλον ναι 30%), ενώ οι αρνητικές 43% (σίγουρα όχι 19% και μάλλον όχι 24%). Οι απαντήσεις αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποτυπώνουν μια σαφή πρόοδο σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις όπου οι αρνητικές γνώμες για τον ΕΦΚΑ υπήρξαν συντριπτικά περισσότερες σε σχέση με τις θετικές.

Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στο ερώτημα για το αν έχουν αποδώσει τα μέτρα επιτάχυνσης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. To 44% των πολιτών απαντούν «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι», ενώ το 41% «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι». Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 22-25 Μαΐου σε δείγμα 1.204 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.