Αρχική Ν. Λακωνίας Δρομολογείται η οδική σύνδεση του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Δρομολογείται η οδική σύνδεση του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ένα οδικό έργο ύψους 90 εκατ. ευρώ, το οποίο συνδέεται άμεσα και με την υλοποίηση μια σημαντικής υγειονομικής μονάδας, προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για την «ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ», ένα project που σχετίζεται και με τη Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Ελληνικού Δημοσίου, για την κατασκευή του νοσοκομείο στην πόλη.

Το Ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει την υποχρέωση για την τάχιστη υλοποίηση του έργου οδικής σύνδεσης του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευχερής, γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση στο νέο Νοσοκομείο.

Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 90.000.000 και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων οδοποιίας προβλέπει να υλοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2024.

Το Ίδρυμα Νιάρχος, το οποίο συνεχώς με δωρεές ενισχύει τις νοσοκομειακές υποδομές της χώρας, έχει στα «σκαριά» μια ακόμα επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, ίσως και υψηλότερου προϋπολογισμού, με προφανή οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες . Πρόκειται για την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη αλλά και δύο μονάδων γενικής ιατρικής σε Σπάρτη και Κομοτηνή.

Μια επένδυση που θα έχει και τη «σφραγίδα» του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και προφανώς ήδη έχει «λοκαριστεί» από εγχώρια και διεθνή εργοληπτικά σχήματα που θα δώσουν το παρών στις διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς πρόκειται για έργα με σημαντικό τεχνικό αντικείμενο που βάσει των αρχικών εκτιμήσεων ξεπερνούσε τα 320 εκατ. ευρώ, αν και έκτοτε το κόστος των υλικών έχει αυξηθεί.

Για το οδικό έργο της Σπάρτης, να σημειωθεί ότι απαιτείται η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την υλοποίηση έργων στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες οδικής ασφάλειας και άνετης πρόσβασης, στο νέο νοσοκομείο Σπάρτης, ως εκ τούτου το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες εξασφάλισης υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών στις διαδικασίες ωρίμανσης για τη δημοπράτηση του έργου. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την ευθύνη των μελετών των έργων υποδομής για τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων και των συνδέσεων του νέου νοσοκομείου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Η ανάθεση των εν λόγω μελετών λοιπόν ήδη προγραμματίζεται ώστε να ωριμάσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε εκκινήσει διαδικασίες και για την οδική σύνδεση για το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα ανεγερθεί στην περιοχή Φίλυρος. Το έργο (9,2 εκατ. ευρώ μες ΦΠΑ και προαίρεση) αφορά στην κατασκευή – βελτίωση της Οδικής Σύνδεσης του Νέου Νοσοκομείου Παίδων στην περιοχή του Φιλύρου Θεσσαλονίκης μήκους 4,51 χλμ. καθώς και στα συνοδά έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Οσον αφορά το έργο στην Κομοτηνή, η Περιφέρεια έχει αναλάβει την κατασκευή του οδικού δικτύου, με το έργο «Κατασκευή υποδομών για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής», προϋπολογισμού 3.950.000 ευρώ με Φ.Π.Α., και μήκους 2,7 χλμ.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και τα Γενικά Νοσοκομεία Κομοτηνής ΙΣΝ και Σπάρτης ΙΣΝ θα λειτουργήσουν με ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, σχεδιασμένα να είναι ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με το Ιδρυμα, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία τους θα ενσωματώσουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED, ενώ παράλληλα οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης, καθώς και της διασύνδεσης των νοσοκομείων με συνεργαζόμενες μονάδες υγείας. Η δωρεά των τριών νοσοκομείων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που χρηματοδοτείται από το ΙΣΝ με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, φιλοδοξούν να αποτελέσουν πρότυπο δημόσιας νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους –ενήλικες και παιδιά– των περιοχών αυτών, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025.