Αρχική Eπικαιρότητα Αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης – Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης – Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και στο σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων των δικαστών, καθώς και ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δύο από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης είναι η στέρηση του δικαιώματος προαγωγής δικαστή εφόσον έχει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, όπως και η βελτίωση του τρόπου επιθεώρησης των δικαστηρίων και των δικαστών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διατάξεις για την μετάβαση πλέον και της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή.

Έτσι τα Δικαστήρια διαθέτουν στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή διά μέσου της οικείας ιστοσελίδας τους τις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες δημοσιεύουν και οι οποίες έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία ανωνυμοποίησης.

Επίσης συστήνονται Τμήματα Πληροφορικής των Δικαστηρίων για την τεχνική υποστήριξη, συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) που στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ακόμη συγκροτούνται Επιτροπές Πληροφοριακών Συστημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ δημιουργείται και διατηρείται το Αρχείο του Δικαστηρίου και σε ηλεκτρονική μορφή. ενημερωτικό δικαιοσύνης.

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός: Στις 5.080 τα νέα κρούσματα – 12 νεκροί και 130 διασωληνωμένοι
Επόμενο άρθροe-ΕΦΚΑ: Τέλος στην καθολική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στους μη μισθωτούς – Τι αλλάζει