Αρχική Περ. Πελοποννήσου Ο Παναγιώτης Νίκας από το 2019 μέχρι και σήμερα – ...

Ο Παναγιώτης Νίκας από το 2019 μέχρι και σήμερα – από την Σ.Μπαλή

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με ένα επίθετο το 2019 και ένα σήμερα, σίγουρα θα δυσκολευόμουν. ‘Οταν έγινε γνωστό το όνομα την υποψηφιότητας του μέχρι τότε επιτυχημένου Δημαρχου Καλαμάτας, στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε πολύ αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών. Τον παρατηρούσα συντηρητικό , συμβιμβαστικό, μία από τα ίδια με τους περισσότερους πολιτικούς, οι λόγοι του σωστοί αλλά προβλέψιμοι σύμφωνα με το γενικό πολιτικό τοπίο. Η ήττα Τατούλη και η υπερίσχυση του Παναγιώτη Νίκα τάραξε τα νερά της αυτοδιοίκησης, και μάλιστα με ένα ισχύον εκλογικό νόμο που εξ ορισμού μυρίζει δυσκολίες διακυβέρνησης. Και εκεί ξεχωρίζεις εύκολα έναν δυναμικό πολιτικό άντρα.

Η ηρεμία του στα περιφερειακά συμβούλια απέναντι σε οργανωμένες επιθέσεις εναντίον του, οι γνώσεις του, η αντίληψη και η εμπειρία του κερδίζουν κατά κράτος την εμπιστοσύνη του κόσμου, των περιφερειακών συμβούλων, των Δημάρχων και των νέων συνεργατών του. Απαντά πολύ γρήγορα στην λάσπη με έργα, με δουλειά, με ατελείωτες συσκέψεις, με διαφάνεια και με τις πρώτες κόντρες. Δεν διστάζει να έρθει αντιμέτωπος με την όποια εξουσία όταν βλέπει ότι θίγονται τα συμφέροντα των πολιτών, όταν αντιλαμβάνεται ότιδήποτε γινόταν άτυπα και άνομα. Συγκρούεται με μεστό λόγο, με επιχειρήματα, με χαρτιά και αποδείξεις. Χωρίς να κάνει φασαρία, χωρίς να φωνάζει, γίνεται αρωγός του δικαίου. Γυρνάει το χρονόμετρο στο μηδέν αμέσως μετά τις εκλογές, δεν υπολογίζει ποιος Δήμαρχος ή ποιος παράγοντας τον στήριξε και ζητάει από όλους να σηκώσουν τα μανίκια για πολύ δουλειά. Για ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια , για τις περιοχές και πόλεις εκείνες που αδικήθηκαν λόγω προσωπικών συμφερόντων. Ζητάει ολοκληρωμένες μελέτες από τους Δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες για να χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια. Με διαγωνισμούς όπως ορίζονται από τους νόμους, χωρίς απευθείας αναθέσεις, χωρίς στημένες διαδικασίες.

Αφουγκράζεται προβλήματα, ανοίγει την πόρτα του σε όλους και διεκδικεί ότι αξίζει για την Πελοπόννησο. Οι συναντήσεις του με Υπουργούς της κυβέρνησης για να ζητά χρηματοδοτήσεις γίνονται πιο συχνές από ποτέ. Πετυχαίνει ακατόρθωτες επιδοτήσεις και μάλιστα σε εποχές πανδημίας, είναι πεισματάρης και επίμονος. Στα δημοσιογραφικά γραφεία ακούγεται γρήγορα η δράση του ενώ στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατυμπανίζει πολύ συχνά τις επιτυχίες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και την ικανοποίησή του για τον πολιτικό Παναγιώτη Νίκα.

Ο ίδιος παραμένει σεμνός, χαρακτηρίζει τον εαυτό του υπηρέτη των πολιτών, κρατάει την οικογένειά του μακρυά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αντίθεση με την μέχρι τότε πολιτική του προηγούμενου Πέτρου Τατούλη.

Κανείς δεν ξέρει αν θα είναι και πάλι υποψήφιος για το αξίωμα του Περιφερειάρχη, το σίγουρο όμως είναι πως αν ο ίδιος το θελήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με περηφάνια θα του δώσει το χρίσμα του κόμματος. Για την ώρα δηλώνει πως τα έργα σε εξέλιξη είναι πολλά και πως θα παραδώσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου δυνατή σε όλους τους τομείς. Αν αυτό δεν το προλάβει μέχρι το 2023, η πολιτική μου οσμή λέει πως θα θελήσει να συνεχίσει και για την επόμενη πενταετία.

Σ.Μπαλή