Αρχική Ν. Αργολίδος Η ξεχωριστή Γιορτή της Αγκινάρας στα Ίρια

Η ξεχωριστή Γιορτή της Αγκινάρας στα Ίρια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στην κεντρική πλατεία των Ιρίων μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας η καθιερωμένη “Γιορτή Αγκινάρας”.

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιρίων με την πολύτιμη συμμετοχή και τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ιρίων διοργάνωσαν μια πολύ όμορφη και ξεχωριστή Γιορτή στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και μαγειρικές εκδηλώσεις όπως έκθεση φωτογραφίας, ομιλία της διατροφολόγου – διαιτολόγου Άννας Καψιώτη για τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας, θεατρικό δρώμενο υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης της Πειραματικής Σκηνής του ΔΟΠΠΑΤ Βάλιας Ρεντούλη, παραδοσιακούς χορούς από το χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιρίων, ενώ οι συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου σεφ Ιάκωβου Απέργη μυήθηκαν στα μικρά και μεγάλα μυστικά της μαγειρικής τέχνης της αγκινάρας και γεύτηκαν τους εκλεκτούς μεζέδες του.

Για το τέλος οι γυναίκες του χωριού και εθελόντριες του Συλλόγου έβαλαν τα δυνατά τους και καταφέραν να εντυπωσιάσουν ντόπιους και επισκέπτες δημιουργώντας παραδοσιακές, νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές με βάση την αγκινάρα, που προσφέρθηκαν σε όλους του συμμετέχοντες στη Γιορτή. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι από τοπικούς καλλιτέχνες με μουσική και πολύ χορό.

Η γιορτή της Αγκινάρας αποτελεί μια γαστρονομική εκδήλωση που αναδεικνύει την εξαιρετικής ποιότητας τοπική μας αγκινάρα προβάλλοντας παράλληλα την τεράστια διατροφική της αξία και τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Είναι μια γιορτή που αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πλούτο των τοπικών μας προϊόντων και τη φιλόξενη διάθεση που διακρίνει τους κατοίκους των Ιρίων.

Ως Δημοτική Αρχή μέσα από δράσεις, ενέργειες και συνέργειες συμβάλουμε καθοριστικά στην εξωστρέφεια του Δήμου Ναυπλιέων με την προβολή και την ανάδειξη των τοπικών ποιοτικών προϊόντων της αργολικής γης προκειμένου να καθιερωθούν ως κορυφαίες προτιμήσεις των καταναλωτών. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τη συλλογική προσπάθεια με στόχο την ουσιαστική διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, σε ένα ξεχωριστό «πάντρεμα» των τοπικών γεύσεων με την ναυπλιώτικη κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ιστορία.

Συγχρόνως σε έναν από τους δύο χώρους που έχουν παραχωρηθεί από το τοπικό συμβούλιο στον Δημοτικό Οργανισμό, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με τη ζωή της αγκινάρας.  Οι εργασίες και οι δράσεις θα εμπλουτιστούν και στους δύο χώρους στο επόμενο διάστημα.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:

«Η Γιορτή της Αγκινάρας είναι η Γιορτή των Ιρίων. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή Γιορτή οι βουλευτές του Νομού μας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου. Η σημερινή εκδήλωση μπορεί λοιπόν να αποτελέσει και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανταλλάξουμε από κοινού απόψεις και να συζητήσουμε τυχόν προβλήματα που έχουν προκύψει και χρήζουν άμεσων λύσεων.

Η αγκινάρα αποτελεί το χαρακτηριστικό προϊόν με γεωγραφική ένδειξη. Ωστόσο η καλλιέργεια της βαίνει μειούμενη σε μια περιοχή εντατικής παραγωγικότητας και άλλων προϊόντων υψηλής ποιότητας τα οποία οι παραγωγοί μας προμηθεύουν όλες τις τροφοδοτικές αλυσίδες της Ελλάδας. Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ προκειμένου να συμβάλουμε και να βοηθήσουνε από την μεριά μας ώστε να εντατικοποιηθεί η καλλιέργεια της και να προσφέρει το απαιτούμενο κέρδος στους επιχειρηματίες παραγωγούς μας.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια γιορτή αγροτική σε έναν τουριστικό προορισμό. Ένας συνδυασμός που είναι προφανές ότι δίνει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους κατοίκους της Κοινότητας για την υπέροχη εκδήλωση και φιλοξενία, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιρίων που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία της σημερινής Γιορτής».

   

Προηγούμενο άρθροΤα ζώδια σήμερα από την Εναλλακτική Παιδεία
Επόμενο άρθροΠέθανε ο Δάκης σε ηλικία 78 ετών